Vegetarische Spaanse tapas: 3 lekkere recepten
Karlijn Swaen

Vegetarische Spaanse tapas: 3 lekkere recepten

woensdag 07 augustus 2024
Naar recept
Tapas
Spanje
Als je aan Spanje denkt, dan denk je aan tapas. Een tafel vol met kleine hapjes waar de hele avond van gegeten wordt. Wij zijn er dol op! In Spanje worden tapas vaak gegeten met een lekker verfrissend drankje, dus schenk maar vast iets lekkers in voor jezelf! Dan gaan we aan de slag met de vegetarische tapas. We delen drie recepten met jullie en geven nog wat tips om te tafel verder vol te leggen. Lees snel verder.

Vegetarische tapas


Tapas, afkomstig uit Spanje, zijn kleine hapjes die traditioneel bij een drankje worden geserveerd. Deze hapjes zijn perfect om vegetarisch te houden, omdat je eindeloos kunt variëren met groenten, kazen en peulvruchten. Denk aan gegrilde groenten zoals courgette en paprika, gemarineerde olijven, Spaanse tortilla, en heerlijke manchego kaas. Met een beetje creativiteit zet je in een handomdraai een tafel vol smakelijke, kleurrijke en gezonde vegetarische tapas op tafel. Wist jij overigens dat tapa de enkelvoudsvorm is van tapas?

Drie vegetarische tapas recepten

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor een oesterzwam calamares

Zo maak je de oesterzwam calamares

Stap 1

Meng de yoghurt, peterselie, mayonaise en moster in een kom. Proef en breng op smaak met zout en peper

Stap 2

Gebruik een kleine, ronde uitsteekvorm om het midden van een schijfje oesterzwam eruit te steken zodat je een plat rondje overhoudt. Herhaal dit met de rest van de oesterzwammen.

Stap 3

Meng de bloem en het water in een kom tot een glad geheel. Voeg eventueel extra water toe als het beslag te dik is

Stap 4

Doe het paneermeel met de nori en gerookte paprikapoeder in een ondiep bord.

Stap 5

Dip de oesterzwam ringetjes eerst door het bloembeslag zodat deze aan beide kanten bedekt zijn.

Stap 6

Schep de ringetjes vervolgens door het paneermeelmengsel.

Stap 7

Verwarm de olie in een frituurpan en frituur de calamares in 4-5 minuten totdat ze goudbruin en krokant zijn.

Stap 8

Laat de calamares uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zout en peper.

Stap 9

Serveer de oesterzwam calamares warm met de saus en wat citroenpartjes.   

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor pimientos el Padrón

Zo maak je de Pimientos el Padrón

Stap 1

Verhit een wok op middelhoge temperatuur met wat olijfolie. Laat de olie heet worden.

Stap 2

Voeg de knoflookplakjes toe en laat 1 minuut bakken. Voeg de Padrón pepers toe en laat 5 minuten goed bakken in de olie. Bak de pepers aan alle kanten tot er een paar zwarte vlekjes ontstaan.

Stap 3

Haal de pepers uit de pan en bestrooi met het zeezout. Serveer direct.  

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor pinxtos met Manchego

Zo maak je de Pinxtos met Manchego

Stap 1

Zet de oven op grillstand en rooster de paprika ongeveer 20-25 minuten met het vel naar beneden tot het vel zwartgeblakerd is.

Stap 2

Zet de oven op hete lucht en verwarm de oven voor op 175 °C.

Stap 3

Bestrijk de plakjes stokbrood met een kwastje met wat olijfolie en verdeel deze vervolgens over een ovenrooster. Rooster het brood 6-8 minuten in het midden van de oven of totdat ze knapperig zijn.

Stap 4

Verwijder het vel van de paprika en snijd het vruchtvlees in dunne repen.

Stap 5

Verdeel de plakken Manchego over de geroosterde plakjes brood, gevolgd door de paprikareepjes. Serveer deze tapa direct. 

Nog meer inspiratie recepten


Patatas bravas


Patatas Bravas, ook wel patatas á la brava of papas bravas genoemd, zijn aardappelen in ongelijke vorm gesneden met een grootte van ongeveer 2 centimeter, gefrituurd in olie. Vaak gaan de aardappelen vergezeld met een hete, pikante tomatensaus, de salsa brava, welke over de patatas bravas wordt gegoten en gezamenlijk heet wordt opgediend. Dit gerecht is zeer gebruikelijk in cafés en andere eetgelegenheden in enkele delen van Spanje, waar men het kan nuttigen vergezeld van een glas bier of wijn, geserveerd als tapa. Perfect om toe te voegen dus aan de andere vegetarische recepten.

Patatas bravas met vegan aioli
  • 09 September 2024

Patatas bravas met vegan aioli

Zeg je Spanje, dan noemen wij in één adem tapas

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

Gazpacho


Gazpacho is de bekende koude tomatensoep op basis van tomaten, komkommers, paprika, uien en knoflook. De oorsprong van deze tapa is een verkruimeld mengsel van brood, olijfolie en azijn, om zo de boeren te voorzien van een goedkope maaltijd. Door de eeuwen heen is de gazpacho in Spanje en Portugal geëvolueerd tot de huidige gazpacho, zoals onderstaand recept!

Gazpacho van tomaten en geroosterde paprika
  • 11 September 2024

Gazpacho van tomaten en geroosterde paprika

Gazpacho Andaluz, oftewel de gazpacho van tomaten en geroosterde paprika, is je go-to voor die zinderend hete dagen waarop je echt geen zin hebt in een warme maaltijd

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

Mezze hapjes


Het is eigenlijk een beetje als vloeken in de kerk om twee verschillende keukens op je tapas tafel te doen, maar mocht je nu echt veel gasten over de vloer krijgen zijn deze mezze hapjes echt perfect. Maak zelf platbrood en verschillende dips, dit vult altijd goed. Eventueel kun je er voor kiezen om er gegrilde groenten bij te maken, zoals onze favoriet aubergine. Ook lekker van de barbecue! En zo hoppa, in die eigen gemaakte dips.

Mezze-tafel met verschillende dips en platbrood
  • 12 July 2024

Mezze-tafel met verschillende dips en platbrood

De Midden-Oosterse variant op tapas is de mezze: een tafel vol met kleine hapjes, perfect bij de borrel of als uitgebreid voorafje

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

Heb jij deze vegetarische tapas gemaakt? Welke was jouw favoriet?

Laat het ons weten via een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.