Zelf kimchi maken
Karlijn Swaen

Zelf kimchi maken

woensdag 20 november 2024
Naar recept
Bijgerecht
Koreaans
Heb jij alitjd al eens zelf kimchi willen maken? Vandaag is de dag! Dit traditionele Koreaanse gerecht van gefermenteerde groenten, zit boordevol umami en is een perfecte topping voor veel gerechten. Het beste van alles? Na een paar dagen geduld heb je een heerlijke, zelfgemaakte kimchi die niet alleen je maaltijden opvrolijkt, maar ook een flinke boost aan probiotica en voedingsstoffen biedt. Dus trek je schort aan, verzamel je ingrediënten en laten we samen deze smakelijke reis beginnen!

Wat is kimchi?


Kimchi is een traditioneel Koreaans bijgerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten, met name Chinese kool en radijs. Deze groenten worden gemarineerd in een pittige mix van ingrediënten zoals knoflook, gember, chilipeper en vissaus. Deze unieke fermentatie geeft kimchi zijn karakteristieke zure en umami-smaken, die het niet alleen lekker maken, maar ook gezond. 


Kimchi zit namelijk boordevol probiotica, wat gunstig is voor de spijsvertering en de darmgezondheid, en het kan helpen het immuunsysteem te versterken. Daarnaast is het rijk aan vitamines A, B en C, en bevat het antioxidanten die bijdragen aan een goede algehele gezondheid.

Waar maken we het mee?




  • Chinese kool: de basis van kimchi en zorgt voor een knapperige textuur




  • Lente-ui: Voegt een frisse, milde uiensmaak toe en zorgt voor meer kleur




  • Rammenas: Rammenas voegt een scherpte toe aan de kimchi en is een goede bron van vitamine C




  • Wortel: Voegt een zoetere smaak toe en is rijk aan vitamine A.




  • Knoflook: Geeft de kimchi een diepe smaak en ondersteunt een gezonde spijsvertering




  • Zeezout: Zeezout is cruciaal voor het fermentatieproces; het helpt bij het onttrekken van vocht uit de groenten en creëert een omgeving waarin nuttige bacteriën kunnen gedijen.




  • Koreaanse red pepper flakes: Deze chilivlokken, ook wel gochugaru genoemd, geven kimchi zijn karakteristieke pittigheid en een rijke, rokerige smaak. 




  • Gember: Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en bevordert de spijsvertering, waardoor het een ideale aanvulling is op dit gerecht.




  • Sojasaus: Sojasaus draagt bij aan de umami-smaak van de kimchi en zorgt voor een extra diepte in de smaak.



Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten

Zo maak je zelf kimchi

Stap 1

Snijd de Chinese kool in grove stukken en doe in een grote kom en voeg het zeezout aan toe. Door het toevoegen van het zeezout onttrekt het vocht uit de groente en verbreekt de structuur van de kool, wat ervoor zorgt dat de kimchipasta beter in de groente trekt. Masseer het zeezout goed in de Chinese kool, dek de kom af en laat minimaal 1 uur staan.

Stap 2

Schil de gember. Doe de knoflooktenen, de gember en de sojasaus in een blender en mix tot een gladde pasta. Voeg de Koreaanse rode peper vlokken toe en zet opzij.

Stap 3

Snijd de lente-ui fijn. Schil de witte rammenas en snijd deze in grove julienne. Schil eventueel ook de wortel en snijd in fijne julienne reepjes.

Stap 4

Spoel de Chinese kool goed af om het zout eraf te halen en knijp het overtollige vocht eruit. Meng alle groenten door elkaar in een grote kom. Voeg de kimchipasta toe en meng goed door, totdat alle groenten gelijkmatig zijn bedekt.

Stap 5

Stop alles in een steriele, glazen weckpot. Druk hierbij de groenten goed aan en stop de pot niet te vol.

Stap 6

Sluit de pot goed af en laat de kimchi op kamertemperatuur fermenteren voor zo’n 4-5 dagen. Om te voorkomen dat er te veel druk op komt te staan en de pot explodeert kun je hem het beste tussendoor af en toe openen.

Stap 7

Na 5 dagen en wanneer de smaak is zoals je wilt, kun je de kimchipot in de koelkast zetten, dit vertraagt het fermentatieproces.  Wij gebruiken de kimchi zelf vervolgens pas na zo’n 2-3 weken, zodat we zeker weten dat hij op z’n lekkerst is!

Heb jij weleens zelf kimchi gemaakt?

Laat ons weten wat je ervan vond in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.