Ayurveda: de introductie
Sylvia Kuperus

Ayurveda: de introductie

donderdag 13 februari 2014
Ayurveda, opgebouwd uit Ayur (leven) en Veda (kunst), is een levenswijze die het welzijn van mensen en hun gezondheid wil verbeteren. Het is een 5000 jaar oude Indiase, natuurlijke wijsheid die ernaar streeft in het dagelijks bestaan in harmonie met de natuurwetten te leven. Het is een preventieve geneeswijze die je leert om in balans te zijn, waardoor je het beste uit jezelf kan halen en kan aansturen op een lang, gelukkig en gezond leven.

Ayurveda voor een optimale gezondheid
Ayurveda is een holistisch geneeswijze, waarbij ervan wordt uitgegaan dat lichaam, geest en bewustzijn een geheel zijn. Het fysieke, mentale en het spirituele zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en door deze in balans te houden kan je een optimale gezondheid waarborgen. Met Ayurveda kun je zelf op een eenvoudige wijze aan de slag, hierbij moet je denken aan voeding, leefstijl, lichaamsbeweging, meditatie, reinigingsprogramma’s, ademhalingsoefeningen en geneeskrachtige kruiden. Alles om de disbalans, veroorzaakt door bijvoorbeeld verkeerde voeding, leefstijl of stress, te herstellen en lichaam, geest en bewustzijn in evenwicht te houden. Deze eeuwenoude wijsheid wordt nog steeds dagelijks in praktijk gebracht.

De grondbeginselen van de Ayurveda
De komende weken zal ik in mijn artikelen aansturen op hoe je jezelf kan balanceren door middel van de juiste voeding en leefstijl. Alvorens hier op in te gaan is een korte uiteg over de grondbeginselen van de Ayurveda noodzakelijk.
- Ten eerste staan de vijf elementen centraal te weten: ruimte (ether), lucht, vuur, water en aarde. Deze vijf elementen komen in alles terug: in je lichaam, het universum, de natuur en in je voeding.
- Volgens de Ayurveda verenigen deze vijf grote elementen zich tot drie basisenergieën die in verschillende mate in alles en iedereen aanwezig zijn. In ons lichaam worden ze Vata, Pitta en Kapha genoemd. Zij zijn in elke cel, weefsel en orgaan aanwezig.
-  Een derde belangrijk onderdeel van Ayurveda zijn de twintig eigenschappen. Dit zijn natuurlijke kwaliteiten die je vindt in je lichaam, in je voeding en in de wereld om je heen, die bestaan uit tien tegengestelde paren. Zo kan je huid ruw zijn of glad, je haar droog of vettig, het eten warm of koud, je stemming zwaar of licht, je fysiek bewegelijk of stabiel.

Het balanceren van de elementen, de energieën en de kwaliteiten
Het moge duidelijk zijn dat in de grondbeginselen van Ayurveda alles draait om uitersten en om tegenstellingen. Deze vind je terug in de natuur, in je lichaam en in je voeding. Voor het optimale evenwicht tussen lichaam, geest en bewustzijn is het van belang om deze elementen, energieën en kwaliteiten te balanceren. Hiervoor geldt:
1. Het gelijke versterkt het gelijk
2. Tegenpolen zwakken elkaar af
Aan de hand van deze twee basisregels ga ik jullie de komende weken leren om door middel van de kwaliteiten en de elementen in je voeding, jouw energieën te balanceren en zo te zorgen voor jouw welzijn en gezondheid. Dit begint bij het vaststellen van jouw hoofdenergie: Vata, Pitta, Kapha, of een combinatie hiervan, waarna we analyseren in hoeverre deze uit evenwicht is en hoe we deze balans door middel van voeding en leefstijl actief kunnen herstellen. Want: gezondheid en geluk is in balans zijn.

Misschien klinken sommige termen nu nog als abracadabra voor je, maar verdere uitleg volgt.

Door gastblogger Sylvia Kuperus
www.agnifabriek.nl

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

2 Reacties

Heel interessant! Ik volg het graag!

12:22 19 januari 2024

Leuk Reny! Volgende week gaan we verder!

12:22 19 januari 2024

Ik heb het met veel interesse gelezen, ik volg het ook heel graag.

12:22 19 januari 2024

Leuk om te horen Helena! Ben jij er al uit of je Vata, Pitta, Kapha of misschien een combi bent? Ben benieuwd!

12:22 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.