Flan van zijdentofu met bietjes, zeewiersalade & sesam-yuzudressing
Lieske van der Waals

Flan van zijdentofu met bietjes, zeewiersalade & sesam-yuzudressing

vrijdag 21 februari 2025
Naar recept
Koken met lokale ingrediënten, dat is leuk! 80% van de ingrediënten voor dit recept komen uit Nederland. Dit recept is niet alleen een culinaire reis, maar ook een duurzame keuze. Het is daarnaast ook volledig VEGAN! Geen ingewikkelde technieken, maar pure smaken die samenkomen tot iets spectaculairs. De flan van zijdentofu is een plantaardige twist op de klassieke flan. Door de zijden tofu te combineren met limoen, gember en een vleugje sesamolie, krijgt het een zijdezachte structuur en subtiel Aziatische smaaktonen. Agar agar wordt gebruikt als plantaardig bindmiddel, waardoor de flan perfect opstijft.

Wat is zijden tofu?


Zijden tofu, ook wel silk tofu genoemd, is een zachte, zijdezachte variant van traditionele tofu. In tegenstelling tot stevige tofu, die wordt geperst om overtollig vocht te verwijderen, blijft zijdentofu veel vocht bevatten, waardoor het een fluweelachtige textuur heeft. Deze tofu wordt gemaakt van sojamelk die is gestremd en vervolgens zonder persen in blokken wordt gegoten.


De zachte structuur van zijdent ofu maakt het bijzonder veelzijdig in de keuken. Het is perfect voor gerechten waarbij een romige consistentie gewenst is, zoals desserts, smoothies, sauzen en soepen. De zachte tofu van Vivera is een perfecte, toegankelijke versie van een silken tofu!

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bietjes

Ingrediënten voor de dressing

Ingrediënten voor de zeewiersalade

Ingrediënten voor de gomasio

Voor de flan van zijden tofu:

Stap 1

Pureer de zijden tofu samen met limoensap en rasp, gember sap en suiker in de keukenmachine of met behulp van een staafmixer. Voeg de sesamolie toe en laat het draaien tot een smeuïg mengsel. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Voeg de agar agar toe en meng alles goed door elkaar.

Stap 2

Breng in een pannetje het tofu mengsel al roerend met een garde voorzichtig aan de kook en laat 30 seconden zachtjes en al roerend doorkoken

Stap 3

Giet het tofu mengsel in met koud water omgespoelde vormpjes, bijvoorbeeld souffléschaaltjes, kleine tapasbakjes of kleine glaasjes en laat ze opstijven in de koelkast (min. 1 uur). Stort ze daarna voorzichtig uit de vorm.

Voor de bietjes:

Stap 1

Schil de bietjes en snijd deze vervolgens met behulp van een mandoline of scherp mes in dunne plakjes.

Stap 2

Meng de bietjes in een kom met het anijszaad en olie, breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Verdeel de bietjes over een met bakpapier beklede bakplaat of ovenschaal en rooster de bietjes ca. 15 minuten op 165°C.

Voor de dressing:

Stap 1

Meng alle ingrediënten tot een friszure en licht pittige dressing met een klein zoetje.

Voor de zeewiersalade:

Stap 1

Was de zeesla kort om overtollig zout te verwijderen.

Stap 2

Meng de zeesla met 1 of 2 eetlepels van de dressing.

Voor de gomasio:

Stap 1

Rooster de sesamzaadjes in een voorverwarmde hete pan terwijl je deze constant in beweging houdt.

Stap 2

Plet of maal de sesamzaadjes in de vijzel of in een keukenmachine en vermeng deze met het zout.

Voor het serveren:

Stap 1

Verdeel de plakjes biet in een cirkel over de borden.

Stap 2

Plaats in het midden van het bord de flan, die je net voor het serveren uit het vormpje haalt.

Stap 3

Leg rondom de flan kleine hoopjes zeewiersalade en garneer met de gomasio.

Heb jij dit gerecht gemaakt?

Laat ons weten wat je ervan vind in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Op zoek naar meer tofu inspiratie? Neem een kijkje op onze 'How to Tofu'-pagina

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

2 Reacties

Beste Danielle ik plan dit gerechtje klaar te maken komende kerst maar vraag me af met welke nootjes het bordje is afgewerkt, zijn dat hazelnoten, geroosterde kikkererwten,...? het geeft wel extra structuur aan het bord dus zou ze ook graag willen toevoegen, maar zie ze precies niet staan tussen de ingredienten. alvast bedankt voor de reactie, mvg Tina

11:54 19 januari 2024

Hi Tina, Bedankt voor je reactie. Ik kan helaas niet goed zien welke noten het zijn en ik kan dit ook niet terug vinden in het recept. Ik gok dat het hazelnoten zijn om dit recept iets meer body te geven. Mocht dit nu niet in de smaak vallen kun je natuurlijk altijd kikkererwten roosteren en deze toevoegen. Liefs, Karlijn

11:54 19 januari 2024

De zijdetofu was nog slap, hoe kan in dit oplossen? De rode bieten waren verschrompeld in de oven, te warme oven?

11:54 19 januari 2024

Hi Griet, Zijde tofu is in verhouding tot normale tofu iets zachter omdat het meer vocht bevat. Als je van iets meer bite houdt, dan zou je eventueel normale tofu kunnen gebruiken i.p.v. zijde tofu :-) De bietjes moeten geroosterd worden op 165°C in 15 minuten, dat zou er in principe niet voor moeten zorgen dat ze verschrompeld raken. Wellicht kan je de oven nog lager zetten, bijvoorbeeld op 100 °C ? Succes! Groetjes, Daniëlle

11:54 19 januari 2024

Beste, Het recept met de flan lijkt me prima Is dit bedoeld als KOUD voorgerecht in zijn geheel,dus flans en bietjes Kan je aan de flan bv wat zeer fijngehakte groentjes toevoegen of is dit riskant Dank alvast Jan,Vlaamse hobbykok

11:54 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.