Vegan klassieker: tiramisu met zijdezachte tofucrème
Lauretta Baarends

Vegan klassieker: tiramisu met zijdezachte tofucrème

zondag 28 januari 2024
Als er een nagerecht comfort food is, dan is het natuurlijk tiramisu. Deze romige Italiaanse lekkernij is gemaakt met zijdezachte tofucrème in plaats van de klassieke vulling van eieren en mascarpone. Vegan bakken blijven wij lastig vinden, gelukkig is de oplossing dichtbij! Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis deelde met ons dit recept!

Ingrediënten
voor de bodem:
2 el koffiebonen
100 g walnoten
100 g dadels
100 g havervlokken

voor de vulling:
400 g silken tofu
75 g poedersuiker
16 g vanillesuiker
75 g kokosolie
150 g sojaslagroom
150 ml amandelmelk
2 g agar agar
1-2 el cacaopoeder

extra:
bakblik van 15 x 25 cm (of 20 x 20)

Zo maak je de vegan tiramisu met tofucrème



  1. Stamp de koffiebonen grof in een vijzel. Maal of hak de walnoten grof. Maal de dadels fijn. Meng de koffie, noten, dadels en havervlokken tot een kruimelig deeg dat alleen plakt als je het samendrukt. Druk het mengsel op de bodem van een bakblik.

  2. Pureer voor de vulling de silken tofu met de suiker en de kokosolie in de keukenmachine of met een staafmixer. Sla de sojaslagroom lobbig.

  3. Breng de amandelmelk met de agar agar aan de kook. Mix goed zodat de agar agar oplost. Laat heel even koken.

  4. Pureer de hete melk door de tofu. Voeg toe aan de sojaroom en spatel beide snel door elkaar. Bedek de bodem met het mengsel en laat een uur opstijven in de koeling.

  5. Doe cacaopoeder in een zeefje en bestrooi er de tiramisu mee.


Tip!
Je kunt ook een lekkere bodem maken van 1 rol (400 g) verkruimelde vegan biscuitjes (Digestive) die je overgiet met 100 ml sterke koffie (zoals afgebeeld op de foto).

Heb jij dit gerecht gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

4 Reacties

Vanochtend de vegetarische tiramisu gemaakt. De koffiebonen kun je beter malen in de koffiemolen want nu kreeg ik nog niet genoeg fijn genoeg door te stampen. Verder bleef het een onsamenhangend "deeg". Dus kokosolie gebruikt om het bij elkaar te houden. Ik vraag me af wat ik niet goed heb gedaan maar er moet een "bindmiddel"voor zijn, de dadels zijn niet voldoende.

11:55 19 januari 2024

Hi Bolly, Bedankt voor je reactie! Ik kijk even met je mee :). Ik zie dat in het recept beschreven staat dat de koffiebonen grof gemalen worden in een vijzel. Wanneer jij ze wat fijner wilt hebben is een koffiemolen zeker een goede tip! Het deeg is ook kruimelig bedoelt, dus het zou kunnen zijn dat jij het als onsamenhangend hebt ervaren. Kokosolie is dan zeker een goede tip. Door de plakkerige consistentie van dadels wordt het als het goed is wel een goede bodem wanneer je deze goed aandrukt! Liefs, Karlijn

11:55 19 januari 2024

Goedemorgen, dit afg. weekend heb ik deze Vegan klassieker: tiramisu met zijdezachte tofucrème gemaakt. Op zich lekker, maar even het volgende: HOE maal je dadels fijn in een keukenmachine? Mijn mixer is totaal vastgelopen en daarbij ook doorgebrand, en het uiteindelijke resultaat waren geen fijn gemaalde dadels. Met 2 vorken geprobeerd. Was ook geen succes. Met m'n handen dan. Al met al, heb ik punt 1 vd bereidingswijze zo goed mogelijk geprobeerd samen te duwen, maar het uiteindelijke resultaat was mijns inziens niet de bedoeling. Dus.....hoe krijgt iemand dadels fijn in een keukenmachine. Die van mij kan ik nu weggooien want die is nu stuk. En oh ja, een essentieel onderdeel mist in het recept en dat is een scheut Amaretto!!!

11:55 19 januari 2024

Hoi Alexandra, wat vervelend om te horen dat je keukenmachine het begeven heeft tijdens het malen van de dadels, maar gelukkig heeft de tiramisu wel gesmaakt! Dadels zijn erg stug en aan de harde kant, maar over het algemeen van dit bij verse medjool dadels wel mee. Dit is je beste keuze in dadels om te malen. Verder hangt het ook van de kracht van de keukenmachine af. Een andere optie is heel fijnsnijden en vervolgens hakken, het resultaat is dat net anders, maar komt wel in de buurt. Groetjes, Lieske

11:55 19 januari 2024

Even warm maken! Liefs

11:55 19 januari 2024

De tiramisu met tofucreme heb ik gemaakt tijdens de vagan masterclas bij Eke en die was echt súper verrukkeluk !!! Een echte aanrader!!

11:55 19 januari 2024

Leuk om te horen en fijn dat 'ie in de smaak viel! Liefs, Saar

12:45 05 februari 2024

Goh dat ziet er lekker uit!! Ga ik gebruiken voor Kerstavond :D

11:55 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.