Vegan klassiekers: Paddenstoelen kroketten
Vince Fajardo

Vegan klassiekers: Paddenstoelen kroketten

dinsdag 04 februari 2025
Naar recept
Nederlanders zijn dol op kroketten! Origineel zijn kroketten natuurlijk gemaakt van rundvlees, maar met dit recept maak je een veganistische variant. Deze rijkgevulde kroketten met paddenstoelen zijn geheel plantaardig, smeuïg van binnen en heerlijk krokant van buiten. Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis deelde met ons dit recept!

Zelf kroketten maken


Zelf kroketten maken is iets wat mensen niet vaak doen. En dat terwijl een kroketje zeer regelmatig wordt gegeten. Hoe komt dit? Een reden kan zijn dat mensen denken dat het ingewikkeld is. Zelf een vegan kroketje maken is echter een eitje! Of juist zonder een eitje ;). Lees snel verder!

Ingrediënten

180 minuten voorbereiden
9 minuten koken

Voor

4

personen

Voor de ragout

Voor het paneren

Bereidingswijze

Stap 1

Verhit de margarine in een ruime koekenpan en bak hierin de paddenstoelen 2 minuten op hoog vuur tot ze slinken. Matig het vuur, voeg de sjalotjes toe en bak ze mee tot al het vocht is verdampt in ± 3 minuten. Roer de bloem er doorheen en bak samen 2 minuten. Giet de bouillon erbij en roer goed met een garde tot de saus bindt. Voeg de nootmuskaat en tijmblaadjes toe en breng de ragout op smaak met peper en zout.

Stap 2

Strijk de ragout uit op een bord en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet vervolgens ± 2 uur in de koeling om op te stijven.

Stap 3

Verdeel de ragout in 10 gelijke ballen. Rol de ballen uit tot een staaf in de vorm van een kroket.

Stap 4

Pureer met een staafmixer 100 ml water met het xanthaangom en kikkererwtenmeel tot een lobbig papje. Dit is de vervanger voor het ei, voor het paneren van de kroketten.

Stap 5

Mix het paneermeel met het paprikapoeder in een diep bord. Doe de eiervanger en de bloem ook elk in een diep bord. Rol de kroketjes achtereenvolgens door de bloem, eiervanger en paneermeel. Laat ze een uur opstijven in de koeling en bak ze per 3-4 tegelijk ± 5 minuten in een frituur van 180° C.

Heb jij dit gerecht gemaakt?

Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

2 Reacties

Kan ik xantaangom vervangen met iets anders?

11:55 19 januari 2024

Hoi Stéphanie, zelf hebben wij xantaangom nog niet eerder vervangen door iets anders in dit recept. Wat het eigenlijk doet is het verbeteren van de structuur van broodkruim en paneermeel waardoor deze minder gaat kruimelen. Er schiet mij nu ook niet direct een geschikte vervanger hiervoor te binnen. Je zou het kunnen weglaten, maar waarschijnlijk 'plakt' de buitenste paneerlaag dan minder aan het kroketje. Laat je ons weten of het is gelukt zonder xantaangom?

11:55 19 januari 2024

Ik hield me strikt aan het recept, maar de ragout was te weinig stevig om er ballen/kroketten van te rollen. Daarom terug opgebakken met wat extra bloem, opnieuw laten opstijven. Mijn kroketten waren zeker niet zo mooi gevormd als die op de foto, maar wel héérlijk!

11:55 19 januari 2024

Wat een goede tip Marleen, bedankt voor het delen. Fijn dat ze zo lekker waren!!

11:55 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.