Nederlanders zijn dol op kroketten! Oorspronkelijk zijn kroketten natuurlijk gemaakt van rundvlees, maar met dit recept maak je een veganistische variant. Deze krokante kleine kroketjes met risottovulling zijn geheel plantaardig, smeuïg van binnen en heerlijk krokant van buiten. Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis deelde met ons dit recept!
Ingrediënten
Voor 20 stuks
Voor de ragout:
mespunt saffraandraadjes
1 glas witte wijn (100 ml)
2 sjalotjes, fijngesnipperd
3 el olijfolie (25 ml)
250 g risotto rijst (bijvoorbeeld Arborio)
2 el edelgistvlokken
50 ml sojaroom (of sojamelk)
10 g platte peterselie, fijngehakt
20 g basilicumblad, fijngehakt
Voor het paneren:
1 g xanthaangom
1,5 el kikkererwtenmeel of maïzena (15 g)
100 g bloem
75 g panko
Bereidingswijze
1. Week de saffraandraadjes in de witte wijn. Verhit de bouillon in een pan.
2. Fruit in een andere pan de sjalotjes in de olie en voeg na ± 3 minuten de rijst toe. Bak de rijst mee tot deze goed heet is en blus af met de witte wijn en saffraan. Laat de wijn verdampen en voeg dan een scheut bouillon toe. Blijf roeren tot de bouillon geheel is opgenomen door de rijst en voeg dan een nieuwe scheut bouillon toe. Ga zo door tot alle bouillon op is en de rijst beetgaar. Dat duurt ± 20 minuten.
3. Haal van het vuur en roer de edelgistvlokken, sojaroom en gehakte kruiden door de rijst. Stort de risotto in een platte (oven)schaal en laat 30 minuten afkoelen. Zet in de koeling en laat helemaal koud worden (in 2 uur). Stort de risotto op een snijplank en verdeel in 20 gelijke delen. Rol er tussen de handen kroketjes van.
4. Pureer met een staafmixer 100 ml water met het xanthaangom en kikkererwtenmeel tot een lobbig papje. Dit is de eivervanger voor het paneren van de kroketten.
5. Doe de bloem, eivervanger en panko elk in een diep bord. Rol de kroketjes achtereenvolgens door de bloem, eivervanger en panko. Laat ze een uur opstijven in de koeling en bak ze per 5 tegelijk ± 3 minuten in een frituur van 180° C.
Tip: Serveer de kroketjes met verse basilicumpesto (zoals op de foto).
Heb jij dit gerecht gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!
Ingrediënten
Voor 20 stuks
Voor de ragout:
mespunt saffraandraadjes
1 glas witte wijn (100 ml)
2 sjalotjes, fijngesnipperd
3 el olijfolie (25 ml)
250 g risotto rijst (bijvoorbeeld Arborio)
2 el edelgistvlokken
50 ml sojaroom (of sojamelk)
10 g platte peterselie, fijngehakt
20 g basilicumblad, fijngehakt
Voor het paneren:
1 g xanthaangom
1,5 el kikkererwtenmeel of maïzena (15 g)
100 g bloem
75 g panko
Bereidingswijze
1. Week de saffraandraadjes in de witte wijn. Verhit de bouillon in een pan.
2. Fruit in een andere pan de sjalotjes in de olie en voeg na ± 3 minuten de rijst toe. Bak de rijst mee tot deze goed heet is en blus af met de witte wijn en saffraan. Laat de wijn verdampen en voeg dan een scheut bouillon toe. Blijf roeren tot de bouillon geheel is opgenomen door de rijst en voeg dan een nieuwe scheut bouillon toe. Ga zo door tot alle bouillon op is en de rijst beetgaar. Dat duurt ± 20 minuten.
3. Haal van het vuur en roer de edelgistvlokken, sojaroom en gehakte kruiden door de rijst. Stort de risotto in een platte (oven)schaal en laat 30 minuten afkoelen. Zet in de koeling en laat helemaal koud worden (in 2 uur). Stort de risotto op een snijplank en verdeel in 20 gelijke delen. Rol er tussen de handen kroketjes van.
4. Pureer met een staafmixer 100 ml water met het xanthaangom en kikkererwtenmeel tot een lobbig papje. Dit is de eivervanger voor het paneren van de kroketten.
5. Doe de bloem, eivervanger en panko elk in een diep bord. Rol de kroketjes achtereenvolgens door de bloem, eivervanger en panko. Laat ze een uur opstijven in de koeling en bak ze per 5 tegelijk ± 3 minuten in een frituur van 180° C.
Tip: Serveer de kroketjes met verse basilicumpesto (zoals op de foto).
Heb jij dit gerecht gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
2 Reacties
Beste Isabel Dit recept ziet er heerlijk uit en wil ik graag eens proberen. Ik val echter over dit ingrediënt en wil eens bij je vragen hoe ik dit kan vinden: onder welk merk, in welke supermarkt? Ik woon niet zo ver van de Nederlandse grens en ga ook graag in Nederland langs. Het gaat over xanthaangom. Alvast dank voor je reactie! Groetjes uit Eeklo Vera De Block
11:55 19 januari 2024Hoi Vera, wat leuk om te horen dat je enthousiast bent! Xantaangon is verkrijgbaar bij veel natuurvoedingswinkels waaronder Holland & Barret, maar ook bij de Albert Heijn van het merk Peak's. Ik denk dat je zo aan de slag kunt, maar zo niet laat het ons weten! Groetjes, Lieske
11:55 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Dit recept lijkt me heerlijk! Kan ik de kroketjes invriezen of 1 a 2 dagen in de koelkast bewaren? Groetjes Rianne
11:55 19 januari 2024Hoi Rianne, Beide is mogelijk! Hou er wel rekening mee dat de kroketjes iets zachter kunnen worden. Opzich is dit geen ramp! Veel kookplezier :-)
11:55 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.