Ingelegde ui
Mariëlle van Stek

Ingelegde ui

maandag 18 maart 2019
We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor ingelegde ui, perfect voor bij een vegan maaltijd!

Dit recept komt uit het boek Eat Vegan van Shannon Martinez en Mo Wyse. Zij schrijven: "Wat je favoriete groente ook is, je kunt hem aan de hand van dit recept inleggen." Zodra je dit recept in de vingers hebt, kun je ingelegde ui en een hele hoop andere groenten zelf inleggen en aan elk gerecht toevoegen!

Ingrediënten
Voor 4 tot 6 personen
2 grote rode uien, in dunne halve ringen
kokendheet water
100 g suiker
250 ml appelciderazijn
sap van 3 limoenen
1 tl komijnzaad
1 kaneelstokje
3 kruidnagels
2 reepjes biologische sinaasappelschil
5 peperkorrels
1/2 tl gedroogde oregano
1/2 tl chilivlokken
1 tl zout

Bereidingswijze
1. Doe de halve uienringen in een hittebestendige kom en giet er kokendheet water bij tot ze onderstaan. Laat ze 30 seconden staan (het is de bedoeling dat ze iets milder van smaak worden, ze hoeven niet te garen). Giet ze af, doe ze terug in de kom en zet ze opzij.
2. Breng de overige ingrediënten in een kleine pan aan de kook en laat vervolgens op laag vuur zachtjes koken tot de suiker volledig is opgelost.
3. Giet het hete inlegvocht over de halve uienringen en laat minstens 2 uur staan. De ingelegde ui is maximaal 2 weken houdbaar in de koelkast.

Opmerking: als je andere groenten wilt inleggen, snijd ze dan eerst in blokjes, reepjes, schijfjes of wat dan ook. Ga verder te werk zoals hierboven, maar sla de eerste stap over.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie in een reactie op de website of een foto op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Eat vegan 
Auteur: Shannon Martinez & Mo Wyse
Uitgever: Good Cook
Prijs: €24,95
ISBN: 978 94 6143 170 7

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.