Seitanstoofpotje met bruin bier en appel
Mariëlle van Stek

Seitanstoofpotje met bruin bier en appel

maandag 21 januari 2019
We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. Wij zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar we willen wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor vegan seitanstoofpot met bruin bier en appel.

Dit recept komt uit het boek Vandaag VEGAN! Dit is het nieuwste kookboek van het Belgische duo Miki Duerinck en Kristen Leybaert. Vandaag mogen wij het recept delen!

Ingrediënten
Voor 4 personen
550 g seitan, in stukken van 2 x 2 cm
250 g sjalotten, in vieren
500 g champignons, grote in vieren, kleine in tweeën
½ kg stoofappels (bijv. Boskoop), in stukjes
2 flesjes donker bier (33 cl elk)
1 eetlepel bruine suiker of kokosbloesemsuiker
100 g brood, in stukken
2 eetlepels mosterd
3 eetlepels sojasaus
2 koffielepels tijm
4 laurierblaadjes
peper en zout
olijfolie

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 190 °C.

  2. Vermeng 1 eetlepel olijfolie met de mosterd, 1 eetlepel sojasaus en 1 koffielepel tijm. Roer de seitanblokjes erdoor en verdeel ze over een ingevette ovenschaal. Bak ze 20 minuten in de oven.

  3. Stoof de sjalotten 10 minuten in wat olijfolie.

  4. Voeg de champignons en de appelstukjes toe en kruid ze met 1 koffielepel tijm, laurier, peper en zout.

  5. Voeg het bier, de suiker en het brood toe. Roer 2 eetlepels sojasaus door het stoofpotje en laat het 15 minuten stoven.

  6. Roer de geroosterde seitan erdoor.


Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons met jouw creatie in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Vandaag VEGAN!
Miki Duerinck en Kristin Leybaert
Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij nv
ISBN: 978 90 223 3553 6
Prijs: €22,50

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

2 Reacties

Doperwten met spinazie stamppot... ziet er lekker uit.. en dan krijg je de tip; lekker met varkenshaas?

11:54 19 januari 2024

Klinkt heerlijk, maar door het bier denk ik niet geschikt voor kinderen, is het bier te vervangen door iets anders? Mvg Nicole

11:54 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.