Vegan nasi goreng met gerookte tofu
Lieske van der Waals

Vegan nasi goreng met gerookte tofu

donderdag 20 februari 2025
Naar recept
Hoofdgerecht
Indonesisch
Nasi goreng. Dit iconische Indonesische gerecht wordt vaak gegeten als ontbijt en is een slimme manier om restjes van de vorige dag te gebruiken. Met zijn geurige combinatie van gebakken rijst, knoflook, ui, en een mix van kruiden zoals ketjap manis en sambal, vormt nasi goreng een smakelijke en voedzame start van de dag. Het gerecht wordt vaak aangevuld met een gebakken ei en geserveerd met kroepoek en atjar. En vandaag ook met gerookte tofu. Door de veelzijdigheid en eenvoud is nasi goreng niet alleen geliefd in Indonesië, maar ook wereldwijd een populair comfort food geworden.

Ingrediënten

10 minuten voorbereiden
25 minuten koken

Voor

4

personen

Ingrediënten

Bereidingswijze

Stap 1

Breng water aan de kook voor de volkoren basmatirijst. Spoel de rijst af onder de kraan en kook in 12 minuten gaar. Giet daarna het water af en laat de rijst afkoelen op een plat bord of een platte schaal.

Stap 2

Giet het water van de tofu af. Dep de tofu droog met keukenpapier en snijd in blokjes. Verwarm bakolie in een grote koekenpan of wok en bak de tofublokjes 2 minuten. Rasp de kurkuma erboven (let op: kurkuma geeft erg af!). Schep regelmatig om en breng op smaak met korianderpoeder en eventueel met zout en (chili)peper. Doe de nasigroenten erbij en roerbak op een hoog vuur mee (3 minuten). Zet daarna het vuur laag.

Stap 3

Verhit bakolie in een andere koekenpan en roerbak de volkoren basmatirijst met de sojasaus op een middelhoog vuur. Pel de knoflook en pers deze erboven uit. Schep of schud de rijst regelmatig om.

Stap 4

Verwarm de satésaus in een steelpan en voeg het water (of sojamelk) toe. Gebruik net zoveel vocht, totdat je een mooie gladde saus krijgt.

Stap 5

Roer de gebakken rijst en groenten met de tofu door elkaar en serveer met de satésaus.

Tip: 


Het is ook erg lekker om de satésaus te verdunnen met kokosmelk.

Heb jij dit heerlijke plantaardige recept geprobeerd?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram.

Dit recept komt uit de maaltijdbox van Ekomenu! Wil je nu meer recepten of bereidingswijzen van tofu leren? Neem dan een kijkje op onze 'How to Tofu'-pagina!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.