Veganuary, wat is het eigenlijk?
Karlijn Swaen

Veganuary, wat is het eigenlijk?

vrijdag 29 december 2023
Misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien is deze term compleet nieuw voor je. Veganuary is bedacht door een Britse non-profitorganisatie die ernaar streeft dat mensen een veganistische levensstijl aannemen voor de maand januari. Heb jij nou nog geen goede voornemens of ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

 

Veganuary


In 2014 werd in het mooie Verenigd Koninkrijk ‘Veganuary’ tot leven geroepen. De droom van dit doel is om zoveel mogelijk inwoners op onze planeet vegan te laten eten. We starten het nieuwe jaar allemaal vaak met goede voornemens, zoals dry january (waarbij een maand geen alcohol wordt gedronken). Maar nu kunnen we ook ‘meer plantaardig eten’ toevoegen aan dit lijstje (en in januari het liefst volledig). Veganuary wordt steeds populairder. In 2021 deden er al 580.000 deelnemers mee vanuit 209 verschillende landen. De meeste deelnemers doen mee voor het dierenleed, milieu en de gezondheid. Veganuary gaat verder dan alleen individuele deelnemers, want ook restaurants doen mee! Tijdens Veganuary in 2021 werden er bijna 260 nieuwe vegan menu’s uitgebracht door restaurantketens. 

 

Hoe werkt het?


Op de website van Veganuary kun jij je aanmelden om mee te doen aan de challenge om een maand lang plantaardig te eten. Je ontvangt wekelijks een email met een nieuwsbrief. Hierin worden tips gegeven voor boodschappen doen en wordt er informatie gegeven over vitamines en mineralen! Zo is deze challenge misschien niet alleen uitdagend, maar ook nog eens ontzettend informatief. 

 

De cijfers


De cijfers van een maand lang plantaardig eten liegen er niet om! Zo bespaar je 124.817 liter water, 543 kilo graan en 273 kilo C02 uitstoot. Dit zijn behoorlijk grote aantallen als je het ons vraagt. Daarnaast red je ook nog eens 84 vierkante meter aan bos en meer dan zeven dierenlevens! Do we need to say more

 

Vegan eten moeilijk?


Veel mensen denken vaak dat veganistisch eten erg moeilijk is, maar niets is minder waar! Je zult inderdaad even op een andere manier boodschappen moeten doen en andere producten in huis halen dan je gewend bent. Maar wanneer je de basis in huis hebt is veganistisch koken hartstikke makkelijk (en misschien stiekem ook nog wel leuker). Wij merken dat we bij het koken van een vegan maaltijd gelijk bewuster bezig zijn met wat er in het recept gaat en waar het van gemaakt is. Bewustwording is zeker iets positiefs als het gaat om goede voornemens en eten! 

 

Ons e-book: Volwaardig Vegan


Om in te haken op Veganuary en zo veel mogelijk mensen te inspireren, zijn wij druk bezig geweest met met het maken van ons e-book Volwaardig Vegan. In dit e-book vind je 20 recepten voor volwaardige, vegan gerechten die geschikt zijn voor verschillende maaltijdmomenten. Ben jij nou overtuigd om mee te doen aan veganuary of gewoon erg benieuwd naar de heerlijke recepten uit ons nieuwe e-book? 

Ga jij mee doen aan Veganuary? Of heb jij nog een ander goed voornemen voor 2024? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.