Zet je pitch maar klaar
Zodra je aankondigt dat je vegetarisch eet, wordt er verwacht dat je ook uitleg geeft waarom je deze (voor de meeste mensen hele drastische) keuze hebt gemaakt. En het grappige is dat veel mensen die wel vlees eten zich vaak gaan verdedigen, omdat ze eigenlijk door jouw bewuste keuze "schaamte" voelen dat zij wel zonder schuldgevoel dat ene stukje biefstuk naar binnen werken.
Trek je niets aan van anderen
Naast de vraag 'waarom' krijg je reacties als ‘Vlees is echt super lekker, waarom zou je dat laten staan?’, ‘Het is toch al dood’ of ‘Eet je ook geen vis?’. Je krijgt de meest bizarre vragen, maar trek je hier niet teveel van aan!
Spread the word
Zeg tegen zoveel mogelijk vrienden, collega’s en familieleden dat je vegetarisch eet, zodat ze hier rekening mee kunnen houden. Vaak wordt het alsnog vergeten, ‘oh ja, jij eet natuurlijk geen bitterballen!’. Vooral met etentjes en evenementen is het wel aan te raden van tevoren te laten weten dat je vegetarisch eet, zodat er ook vega opties zijn.
Bereid je voor op onwetendheid
Jup, als vegetariër leef je op sla en wortels en word je meteen als natuurfreak en geitenwollen sok bestempeld, heel grappig. Bereid je dus ook vooral voor op de vraag ‘Wat eet je dan?’. Ja mensen, er is nog meer op deze aarde dan vlees en vis..
Vleesvervangers
Gelukkig is het vandaag de dag niet zo heel vreemd meer om vegetarisch te eten. Er zijn ontzettend veel vleesvervangers te vinden in de supermarkten, wat het ook een stuk gemakkelijker maakt om geen vlees of vis meer te eten. Wij vinden ze vaak zelfs veel lekkerder!
Peulvruchten
Deze heerlijke eiwitbommetjes zitten boordevol met goede voedingsstoffen, vezels en vitamine B. Voor iedereen is het belangrijk om regelmatig peulvruchten te eten, maar voor vegetariërs is het nog wel éxtra van belang om toch alle voedingsstoffen binnen te krijgen. En als je net als ons veel sport en wat meer eiwitten nodig hebt, komen linzen of erwten helemaal goed van pas.
Proberen, proberen!
Als je eerst gewend was om veel vlees en vis te eten, kan het toch even wennen zijn in het begin. Start gewoon met het uitproberen van verschillende gerechten en combinaties. Je komt vanzelf combinaties tegen die je zó lekker gaat vinden dat ze wekelijks bij jou op het menu komen te staan! If you never try, you will never know!
Eiwitten
Aan de hoeveelheid eiwitten komen is soms wel een uitdaging en is belangrijk voor je spieren na het sporten. Gelukkig zijn er nog eieren, zuivel en kaas waar je eiwitten uit kunt halen. En peulvruchten, maar ook noten (en pindakaas yay!) bevatten veel eiwitten. Net als:
rijst, met name de bruine rijst, zoals zilvervliesrijst of volkoren rijst
spruitjes
broccoli
avocado
spinazie
aardappelen
havermout
tofu
tempeh
Check de website bij etentjes of borrels
Ja hoor, borrelen of gezellig uit eten gaan is nog steeds mogelijk! Je kunt in de meeste restaurants of cafés wel een aantal vega opties op de kaart vinden. Handig is wel om van tevoren even op de website te kijken, dan kun je alvast kijken of ze iets hebben en anders kun je er ook altijd om vragen.
Doe inspiratie op!
Heb je wat inspiratie nodig voor je nieuwe vegetarische leefstijl? Op de De Hippe Vegetariër en via google kun je natuurlijk genoeg vinden, maar het is ook leuk om een aantal bijzondere of juist hele makkelijke vegetarische kookboeken in huis te halen! Zoals de kookboeken hieronder!
Once you go VEG you never want to go BACK!
Heb jij nog andere tips voor dummies in vegaland?
Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter! We zijn ontzettend benieuwd!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Beste Astrid, Goed om te weten dat je als vegetariër, anders dan als veganist, nog steeds slechte dierlijke eiwitten, vetten en cholesterol binnen krijgt. Ook draag je als vegetariër, in tegenstelling tot de veganist, nog steeds bij aan het in stand houden van de ethisch niet te verantwoorden vlees en zuivel industrie, de welvaartsziekten die zij voortbrengt, en de gestage vernietiging van moeder Aarde en de biodiversiteit.
12:00 19 januari 2024We dragen allemaal een steentje bij ons op onze eigen manier, dat is in ieder geval het uitgangspunt van De Hippe Vegetariër: de drempel zo laag mogelijk maken voor iedereen om een stapje in de goede richting te zetten. Elkaar stimuleren en inspireren vanuit positiviteit dus! :-)
12:00 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.