Vegetarische dilemma’s. Ik kom ze elke dag tegen. In mijn eigen dagelijkse routine maar vooral ook in de vragen van mijn lezers op mijn blog. Er is een grote groep mensen die zichzelf ‘vegetarisch’ noemt, maar daartussen zijn zoveel verschillen. En logisch ook, want goed doen voor mens en dier kan je op zoveel verschillende manier opvatten. Bijvoorbeeld:
- Eet je alleen geen vlees of ook geen vis?
- Wat doe je met schaal- en schelpdieren bijvoorbeeld (oesters, mosselen) en insecten?
- Houd je ook rekening met dierlijk stremsel in veel reguliere kazen?
- Hoe ga je om met dierlijke gelatine in veel snoep, taart en toetjes?
- Zijn jouw winterlaarzen, gympen en riemen helemaal leer-vrij?
Een grijs gebied
De eerste keuze ligt bij jou: waar trek je jouw grens? Wat doe je wel en wat doe je niet? Maar daarbij komt een tweede stap kijken: stel je de vraag terwijl je in de kaasboer of schoenenwinkel staat? Laat je de bediening in het restaurant uitzoeken hoe het toetje gemaakt is? En bestudeer je iedere verpakking? Er zijn denk ik veel mensen die wel heel graag willen, maar bij deze tweede stap in de problemen raken. Want vaak weet de bediening in een restaurant niet of iets van agar agar of gelatine is gemaakt, en als het druk is roept het ergernis op om met deze vraag naar de keuken te moeten lopen. En wat doe je als het toetje al voor je neus staat en er opeens zo’n gelei overheen blijkt te zitten? Opeten, navragen of laten staan? Hetzelfde geldt voor de situatie in de schoenenwinkel en de kaasboer, en hoe duidelijk de scheidslijn ook lijkt te zijn, eigenlijk is hij heel erg vaag. Want soms zijn alleen de veters van leer, of de neus van de schoen, en als je met de kaasboer in gesprek raakt over microbieel gestremde kaas ontstaat er een volgende discussie over de melkindustrie en hoe je door kaas te eten – vegetarisch gestremd of niet – toch nog schuldig bent aan de kalfjes als bijproduct van de melkindustrie.
Wat kies jij?
Word ik weleens gek? Ja. Maar daarom heb ik ook geaccepteerd dat ik niet perfect ben, dat ik het niet perfect ga doen en dat ik alleen mijn uiterste beste kan doen om een bijdrage te leveren. Op mijn manier. Zo trek ik mijn grens bij het niet eten van dode dieren. Dus geen vlees, vis, schelp- en schaaldieren en ook geen insecten. Ik eet geen winegums en kant-en-klare toetjes met gelatine. Ik ben zorgvuldig met het kiezen van een dessert in een restaurant, maar als ik het eenmaal voor mijn neus heb staan en twijfel, eet ik het wel (grotendeels) op. Ik ben dol op kaas en probeer erop te letten, maar vind vegetarisch gestremde kazen vaak lastig te krijgen, duur en beperkt in de keuze, dus eens per week ‘zondig’ ik zeker en ook bij vrienden of in restaurants doe ik hier niet moeilijk over. Tot slot ben ik absoluut geen fan van kleding of schoenen waar leer in verwerkt zou zijn, maar tegelijk heb je soms duurzame en onverwoestbare schoenen nodig. Zo heb ik een half jaar over de wereld gereisd met leren wandelenschoenen als mijn beste vriend en heb ik een paar leren laarzen voor in de winter. Dit voelt nu als een enorme bekentenis, maar dit is zoals ik in het leven sta en hier voel ik me goed bij. Hoe is dit bij jullie?
Test jezelf: lacto-ovo vegetarier
Onlangs kwam ik een super interessante test tegen online op Wooki.nl. Hier kon ik aan de hand van negen vragen bepalen wat voor een soort vegetariër ik ben. Ook deze test stelt de vraag wat eet je wel en wat eet je niet? Hoe ga je om met dierlijke bijproducten? En wat zijn je beweegredenen om dit wel of niet te doen? Hier kwam uit dat ik een lacto-ovo vegetariër ben: “de lacto-ovo vegetariër is een van de bekendste typen vegetariërs. Dit type komt het meeste voor omdat dit voor de meeste mensen het gemakkelijkste vol te houden is terwijl en het dieet gevarieerd en gezond blijft. U eet dus geen vlees, vis of gevogelte maar wel dierlijke bijproducten als eieren, kaas en zuivel.” Ook ontdekken wat voor een vegetariër jij bent? Dat kan! Ga naar website van Wooki en doe de Vegetariër test!
Ik ben heel benieuwd tegen welke vegetarische dilemma’s jullie dagelijks aanlopen en hoe jullie daarmee omgaan? Welke keuzes maak jij? En wat het is ook is, ik wil graag gezegd hebben dat ik jullie allemaal geweldig vind en iedere keuze respecteer. Iedereen moet iets kiezen wat bij hem of haar past, wat vol te houden is en dan is iedere steen er een.
Met dank aan Wooki.nl voor de leuke test!
Hoe ga jij om met deze vegetarische dilemma's? Wat voor een vegetariër ben jij? Heb je vragen of opmerkingen? Laten het mij weten in een reactie op dit bericht of via Facebook. Dankjewel!
- Eet je alleen geen vlees of ook geen vis?
- Wat doe je met schaal- en schelpdieren bijvoorbeeld (oesters, mosselen) en insecten?
- Houd je ook rekening met dierlijk stremsel in veel reguliere kazen?
- Hoe ga je om met dierlijke gelatine in veel snoep, taart en toetjes?
- Zijn jouw winterlaarzen, gympen en riemen helemaal leer-vrij?
Een grijs gebied
De eerste keuze ligt bij jou: waar trek je jouw grens? Wat doe je wel en wat doe je niet? Maar daarbij komt een tweede stap kijken: stel je de vraag terwijl je in de kaasboer of schoenenwinkel staat? Laat je de bediening in het restaurant uitzoeken hoe het toetje gemaakt is? En bestudeer je iedere verpakking? Er zijn denk ik veel mensen die wel heel graag willen, maar bij deze tweede stap in de problemen raken. Want vaak weet de bediening in een restaurant niet of iets van agar agar of gelatine is gemaakt, en als het druk is roept het ergernis op om met deze vraag naar de keuken te moeten lopen. En wat doe je als het toetje al voor je neus staat en er opeens zo’n gelei overheen blijkt te zitten? Opeten, navragen of laten staan? Hetzelfde geldt voor de situatie in de schoenenwinkel en de kaasboer, en hoe duidelijk de scheidslijn ook lijkt te zijn, eigenlijk is hij heel erg vaag. Want soms zijn alleen de veters van leer, of de neus van de schoen, en als je met de kaasboer in gesprek raakt over microbieel gestremde kaas ontstaat er een volgende discussie over de melkindustrie en hoe je door kaas te eten – vegetarisch gestremd of niet – toch nog schuldig bent aan de kalfjes als bijproduct van de melkindustrie.
Wat kies jij?
Word ik weleens gek? Ja. Maar daarom heb ik ook geaccepteerd dat ik niet perfect ben, dat ik het niet perfect ga doen en dat ik alleen mijn uiterste beste kan doen om een bijdrage te leveren. Op mijn manier. Zo trek ik mijn grens bij het niet eten van dode dieren. Dus geen vlees, vis, schelp- en schaaldieren en ook geen insecten. Ik eet geen winegums en kant-en-klare toetjes met gelatine. Ik ben zorgvuldig met het kiezen van een dessert in een restaurant, maar als ik het eenmaal voor mijn neus heb staan en twijfel, eet ik het wel (grotendeels) op. Ik ben dol op kaas en probeer erop te letten, maar vind vegetarisch gestremde kazen vaak lastig te krijgen, duur en beperkt in de keuze, dus eens per week ‘zondig’ ik zeker en ook bij vrienden of in restaurants doe ik hier niet moeilijk over. Tot slot ben ik absoluut geen fan van kleding of schoenen waar leer in verwerkt zou zijn, maar tegelijk heb je soms duurzame en onverwoestbare schoenen nodig. Zo heb ik een half jaar over de wereld gereisd met leren wandelenschoenen als mijn beste vriend en heb ik een paar leren laarzen voor in de winter. Dit voelt nu als een enorme bekentenis, maar dit is zoals ik in het leven sta en hier voel ik me goed bij. Hoe is dit bij jullie?
Test jezelf: lacto-ovo vegetarier
Onlangs kwam ik een super interessante test tegen online op Wooki.nl. Hier kon ik aan de hand van negen vragen bepalen wat voor een soort vegetariër ik ben. Ook deze test stelt de vraag wat eet je wel en wat eet je niet? Hoe ga je om met dierlijke bijproducten? En wat zijn je beweegredenen om dit wel of niet te doen? Hier kwam uit dat ik een lacto-ovo vegetariër ben: “de lacto-ovo vegetariër is een van de bekendste typen vegetariërs. Dit type komt het meeste voor omdat dit voor de meeste mensen het gemakkelijkste vol te houden is terwijl en het dieet gevarieerd en gezond blijft. U eet dus geen vlees, vis of gevogelte maar wel dierlijke bijproducten als eieren, kaas en zuivel.” Ook ontdekken wat voor een vegetariër jij bent? Dat kan! Ga naar website van Wooki en doe de Vegetariër test!
Ik ben heel benieuwd tegen welke vegetarische dilemma’s jullie dagelijks aanlopen en hoe jullie daarmee omgaan? Welke keuzes maak jij? En wat het is ook is, ik wil graag gezegd hebben dat ik jullie allemaal geweldig vind en iedere keuze respecteer. Iedereen moet iets kiezen wat bij hem of haar past, wat vol te houden is en dan is iedere steen er een.
Met dank aan Wooki.nl voor de leuke test!
Hoe ga jij om met deze vegetarische dilemma's? Wat voor een vegetariër ben jij? Heb je vragen of opmerkingen? Laten het mij weten in een reactie op dit bericht of via Facebook. Dankjewel!
Lees ook

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
4 Reacties
Bestaat er ook een naam voor iemand die geen vlees, zuivel en eieren wil eten en wel heeeeel af en toe vis/schaal- en schelpdieren? Ik eet momenteel 95% veganistisch, maar voel me eigenlijk beter bij het eten van bijvoorbeeld gamba's dan zuivel omdat zelfs bij bio zuivel kalfjes bij de moederkoe worden weg gehaald en ik vind dat persoonlijk echt heel erg mijn hart breekt echt als ik daar aan denk. Met het opeten van bijvoorbeeld een gamba heb ik dan minder moeite. Alleen lijkt dit nergens in een plaatje te passen... Misschien gewoon niks van aantrekken of het ergens in past, maar doen waar ik me goed bij voel..
12:16 19 januari 2024Hallo Larissa, Ik denk dat het lastig is om een overtuiging van een eetpatroon een label te geven. Ik zou gewoon eten waar jij je goed bij voelt! En als je echt een term wilt hebben om jouw eetpatroon te benoemen, is 'flexivegan' misschien wel een mooie term :-)
12:16 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Wat een goed stuk. Ik ben nog maar net vegetarisch, maar vind het af en toe best lastig. Ik eet geen vlees, vis, schaaldieren of insecten. Maar met kaas vind ik het echt wel eens lastig, ik ben een echte kaaskop. Ik koop wel kaas waar geen dierlijke stremsel in zit, maar soms heb ik zin in een stukje brie, vind die dan maar met vegetarisch stremsel. En de kaas op verjaardagen zal vast ook dierlijke stremsel in zitten. Snoep is makkelijker, dat eet ik bijna nooit. En leer koop ik ook niet meer, maar draag wel mijn schoenen af die ik gekocht heb voor ik besloot nooit meer leer te kopen. Verder blijf ik lekker verder puzzelen met wat voor mij goed voelt. Ga zo door met je blog, ik haal er elke keer weer inspiratie uit. Bedankt.
12:16 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Ik sta er ongeveer hetzelfde in als jij. Ik hou me aan het niet eten van dode dieren, eet wel biologische zuivel en biologische eieren. Ik koop kaas die niet dierlijk is gestremd, maar in een restaurant laat ik dat principe los. Ik draag wel leren schoenen, maar een jas zal ik niet snel doen. Mijn man en dochter eten wel vlees en vis, ik maak dat ook voor ze klaar. Kalfs- of lamsvlees komt er niet in, en ik koop voor hen biologisch vlees. Ik leg me erbij neer dat ik bij etentjes in een grote groep, bij bedrijfsuitjes bijvoorbeeld, met geitenkaas met honing eindig, maar zelf kies ik restaurants op hun vegetarische invulling op het menu. Soms baal ik ervan dat ik een speciale behandeling vraag in een restaurant, helemaal als het van tevoren kenbaar is gemaakt, maar toch vergeten. Maar vlees eten doe ik nu al dertig jaar niet en ga ik ook nooit meer doen.
12:16 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Heel herkenbaar. Dank!
12:16 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.