Aardbei-tomaten gazpacho met bloemensalade
Lieske van der Waals

Aardbei-tomaten gazpacho met bloemensalade

dinsdag 25 september 2018
Tijd voor gazpacho! Dit fruitige recept is van de groentechef van Nederland, Jonathan Karpathios, in samenwerking met Mooi wat planten doen. De aardbei-tomaten gazpacho met bloemensalade is verfrissend en prachtig om te zien. Een echte eyecatcher die je als amuse of tussengerecht kan serveren bij een verfijnd diner!

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
2 tenen knoflook, geperst
500 gram tomaten
1 komkommer, geschild en in stukjes
2 rode paprika’s, in stukjes
4 eetlepels sherryazijn
300 gram aardbeien
12 viooltjes
2 dl. olijfolie, plus wat extra om over de gazpacho te druppelen
6 bloemen van de Oost-Indische kers
4 goudsbloemen
8 komkommerbloemen
peper en zout
Extra nodig: staafmixer 

Let op: deze gazpacho moet je de avond ervoor al maken!

Hoe maak je deze aardbei-tomaten gazpacho met bloemensalade?

  1. Spoel de tomaten en verwijder de kroontjes. Snijd met een mes een kruisje aan de bolle kant van de tomaat en dompel de tomaat 10 seconden in kokend water. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze meteen schrikken in koud water om het kookproces te stoppen, vervolgens ontdoe je de tomaten van het vel.

  2. Meng één geperste teen knoflook, de tomaten, komkommer, paprika en azijn in een grote kom en zet die één nacht in de koelkast.

  3. Haal de groenten de volgende dag uit de koelkast en pureer ze met de staafmixer.

  4. Haal de kroontjes van de aardbeien en pureer ze met de staafmixer.

  5. Roer de aardbeienpuree door het tomatenmengsel. Meng met de staafmixer voorzichtig 2 deciliter (of naar smaak meer) olijfolie door de gazpacho. Breng op smaak met peper en zout.

  6. Schenk de gazpacho in soepkommen en druppel er wat olijfolie over. Verdeel de bloemen over de kommen. Serveer direct.


Smakelijk!

Heb jij dit recept van Mooi wat planten doen x Jonathan Karpathios gemaakt? Laat het ons dan weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.