Carpaccio van gepofte groente
Daniëlle van Kampen

Carpaccio van gepofte groente

donderdag 18 april 2019
Het aspergeseizoen staat weer bijna voor de deur en wij staan te trappelen om het witte goud weer op ons bord terug te vinden. Vandaag delen wij het recept uit het kookboek Asperges van Jessica Lek. Probeer nu zelf deze carpaccio van gepofte groente met groene asperges en hazelnootolie. Een goed begin van het aspergeseizoen!

Ingrediënten

Voor 4 personen
1 flinke koolraap, grote biet of kleine knolselderij, ongeschild, blad eraf en schoongeboend
200 g groene asperges, schoongemaakt
2 el hazelnootolie
2 el grove rasp van onbespoten citroen, gedroogd (rasp hiervoor de schil en laat het op een stukje bakpapier aan de lucht drogen)
zout
4 el milde, koudgeperste olijfolie
100 g feta
1 cm verse mierikswortel (optioneel), geschild
½ bosje platte peterselie of dragon, blaadjes geplukt
1 el verse (onbespoten) en gedroogde rozenblaadjes (optioneel)

Voor de deegkorst
500 g bloem
100 g zout
200 ml water + extra

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Meng voor de deegkorst de bloem en het zout met 200 ml water in een kom.
2. Kneed tot een samenhangend deeg. Rol het deeg uit tot de lap groot genoeg is om de koolraap (of andere gekozen groente) rondom mee in te pakken. Gebruik je een knolselderij, dan moet je die eerst even schillen.
3. Wikkel de koolraap in het deeg. Zorg dat er geen scheurtjes in het deeg zitten en druk de naden goed dicht. Gebruik hiervoor eventueel wat koud water.
4. Pof de koolraap in circa 2 uur in de oven gaar.
5. Snijd de asperges over de lengte in schuine dunne plakjes. Leg ze in een kom, schenk er de hazelnootolie bij en bestrooi met de helft van de grove citroen-rasp en een snuf zout. Dek af en laat marineren tot gebruik.
6. Tik het krokante deeg aan de buitenkant van de gepofte koolraap met een hamertje open. Pas op: er kan hete stoom ontsnappen. Haal de koolraap er voorzichtig uit en laat even afkoelen. Snijd in dunne plakjes.
7. Leg de plakjes koolraap op vier platte, grote borden en druppel over elk bord 1 eetlepel olijfolie. Rasp er de feta en eventueel de mierikswortel boven.
8. Garneer de carpaccio met de gemarineerde asperges, de rest van de citroenrasp, de peterselie en rozenblaadjes

Wat is jouw favoriete gerecht met asperges? Of heb jij dit recept gemaakt? Deel een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Asperges
Jessica Lek
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461432094
Prijs: €10,95

Notities

Ben je op zoek naar een vlijmscherpe mandoline, voor de meest dunne snijresultaten? Neem dan een kijkje in dit artikel!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.