Ben jij al bekend met Ayurveda? Arhanta Yoga Ashrams legt ons uit wat ayurveda precies betekent en wat de invloed is van voeding. Daarnaast hopen we je te inspireren met een typisch Ayurvedisch diner recept: linzencurry met bloemkool en doperwten. Ayurveda en voeding De term Ayurveda komt voort uit het Sanskrit (Oud-Indisch) en bestaat uit twee woorden, “ayu” wat leven betekent en “veda” wat kennis betekent. Ayurveda betekent letterlijk de kennis van leven van een gezonde leefstijl. De Ayurvedische kennis heeft zich jarenlang ontwikkeld aan de hand van diep begrip voor de natuur. Het is een holistische wetenschap die kijkt naar het onderhouden van een gezonde balans tussen de verschillende aspecten van het fysieke lichaam en de geest, zintuigen en leefstijl. Voeding is een belangrijk element in de Ayurveda en creëert de basis voor het uitbalanceren en vernieuwen van de de vijf lichamelijke elementen (aarde, water, vuur, lucht en ether). Het draait om de balans Wanneer een van de elementen domineert en zich begint te verzamelen in het lichaam, wordt dit een “dosha” genoemd. Dosha betekent letterlijk fout, maar het is normaal dat we in het lichaam een of twee dominante dosha’s hebben. Wanneer een dosha verandering tegengaat, raken de organen en de energiekanalen ook uit balans. De drie dosha’s, die nauw in verband staan met voeding, zijn: - Vata: de dosha van het lucht en ether (ruimte) element - Pitta: de dosha van het vuurelement - Kapha: de dosha van het water en aarde-element Wil je meer leren over Ayurveda? Klik hier. Een typisch Ayurvedisch recept: linzencurry met bloemkool en groene erwten Linzencurry is een typisch Ayurvedisch diner recept dat bestaat uit linzen, bloemkool en groene erwten. Linzen zijn een natuurlijke bron van proteïne en vezels en worden veel gebruikt in Ayurvedische recepten. De linzen, ook wel Daal in het Sanskrit, worden geserveerd met basmati rijst of een meergranen Chapati, een typisch Indisch platbrood. Bloemkool is een grote bron van voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen. Bloemkool bevat vooral vitamine C en antioxidanten en heeft daardoor een ontstekingsremmende werking. Erwten zijn een bekend product in de Nederlands keuken, maar worden in de Ayurveda gezien als een grote bron van vitamines en mineralen. Linzen stimuleren het vata element en kalmeren het pitta en kapha element. Bloemkool en erwten zijn beide kapha elementen en kalmeren op hun beurt het vata en pitta element. Gezamenlijk maken deze drie ingrediënten een uitgebalanceerde maaltijd voor alle dosha types. Ingrediënten voor 4 personen 3 takjes koriander 2 uien, in dunne ringen 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1 kg bloemkool 200 g linzen (urad, mung of masoor dahl) 150 g doperwten 125 g tomatenpuree 20 ml zonnebloemolie 2 el gemberpasta ½ el rode chilipoeder 1 el komijnzaad water zout en peper Bereidingswijze 1. Spoel de linzen af, wel ze 4 uur in water en giet vervolgens af. Doe de linzen in een pan en voeg water toe: de pan moet tot 2,5 centimeter boven de linzen gevuld worden met water. Kook de linzen ongeveer 20 minuten op laag vuur (kooktijd kan variëren per linzensoort). Giet de gekookte linzen af en zet apart. 2. Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze in een pan met kokend water in 8-10 minuten gaar. Voeg de doperwten in de laatste 2 minuten van de kooktijd toe, kook kort mee tot de bloemkool gaar is. Giet af en zet apart. 3. Verhit zonnebloemolie in een wok of koekenpan en voeg komijnzaad toe, zodat de zaadjes drijven in de olie. Voeg de uien en knoflook toe en bak het geheel goudbruin. Voeg de tomatenpuree toe en roer het geheel 2 minuten zachtjes door. Voeg de gesneden koriander, chilipoeder en zout toe en roer zachtjes door. Voeg de linzen, bloemkoolroosjes en doperwten toe aan de pan, roer het geheel goed door, zet het vuur uit en laat het even rusten. 4. Serveer de linzencurry eventueel met rijst. Smakelijk!
Ben jij al bekend met de Ayurvedische keuken? Of heb jij dit recept gemaakt?
Laat het ons weten of deel een foto van jouw creatie met ons via een reactie via de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Wil je nog meer lekkere curry recepten ontdekken? Kijk dan eens in dit lijstje met onze 15 favorieten!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
5 Reacties
Gemaakt volgens de tekst van het recept......zag er in de verste verte niet uit als op de foto! Niet zwemmend in het vocht. Wel lekker overigens.
11:51 19 januari 2024Hi Ello, Dat is jammer, maar de smaak is uiteindelijk het belangrijkste natuurlijk! Fijn dat het lekker was. Liefs, Tessa.
11:51 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Mooi recept doch ipv een blikje tomaten puree een verse tomaat in blokjes en mee bakken na de kruiden
11:51 19 januari 2024Hoi Miss N, dat klinkt ook heel goed! Fijn dat het heeft gesmaakt, en dank voor de tip :) Groetjes, Enza
11:51 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Uien, knoflook en chilli worden in de ayurveda gezien als negatieve pranische energie. Dus dit recept is niet een heel goed voorbeeld....
11:51 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hoi, ziet er lekker uit! Wat zit er in het derde schaaltje? Rijst, bloemcurry en ?? Bedankt!
11:51 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.