Bami goreng
Tessa Emmen

Bami goreng

woensdag 22 november 2023
Vandaag gaan we genieten van een heerlijk en eenvoudig recept uit het kookboek 'Noedels': Bami goreng! Bami zijn tarwenoedels die je in Nederland vaak gebakken ziet als bami goreng. Dit feestje in een pan combineert gebakken bami met knapperige groenten, een gebakken eitje en smaakmakers die de tarwenoedels omarmen, en dit recept dat we delen is natuurlijk helemaal vegetarisch!

De naam 'bami goreng' komt uit Maleisië en Indonesië, waar 'goreng' gebakken betekent. Emma de Thouars, auteur van het boek, onthult een ketjap-truc van haar co-podcasthost Brian: drie polsdraaien in de wok, of simpelweg wat eetlepels. Te weinig groenten in dit recept? Voeg gewoon wat broccoli toe, zegt Emma. En als uien snijden niet je ding is, zijn kant-en-klare gebakken uitjes een goede oplossing. Waar wacht je nog op? Lees snel verder voor het recept!

 

Ingrediënten 


voor 1 persoon
2 kleine gele uien
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 bosui, in ringen
1 ei
100 gram eiernoedels (Mie Asli Atoom Bulan)
3 el ketjap medja
neutrale olie, om in te frituren
snuf Maldon-zout
zout en peper
sambal, om te serveren 

 

Hoe maak je de bami goreng?



  1. Breng een pan ruim gezouten water aan de kook. Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en spoel onder de koude kraan zodat ze niet doorgaren

  2. Snijd intussen 1 ui in dunne ringen. Verwarm een laagje olie in een wok en frituur hierin de uienringen in circa 8 minuten goudbruin en knapperig. De olie mag niet te heet zijn, hij moet de hele tijd zachtjes pruttelen, anders verbranden de uien. Giet de uien af, maar bewaar de olie, en laat uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord. Breng op smaak met een snuf Maldon-zout.

  3. Snipper de tweede ui. Doe de uienolie terug in de pan (gebruik neutrale olie als je kant-en-klare uitjes gebruikt), verhit op halfhoog vuur en fruit de knoflook en het bosuiwit circa 1 minuut. Voeg de gesnipperde ui toe en bak circa 5 minuten, tot de ui een beetje donker is. Voeg de ketjap toe gevolgd door de noedels en bak een paar minuten op hoog vuur totdat de noedels droog zijn.

  4. Meng het bosuigroen door de bami. Doe de noedels op een bord en veeg de wok schoon. Verhit een paar eetlepels olie in de wok en bak daarin het ei. Leg het ei op de noedels, maak af met de knapperige uien, wat sambal en serveer. 


Heb jij dit recept of een ander recept uit het kookboek 'Noedels' gemaakt? Wat vond je er van? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Noedels
Emma de Thouars
Bol.com | Libris
Nijgh & van Ditmar



 

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.