Barbecue: Tofusteaks met verse sambal
Lieske van der Waals

Barbecue: Tofusteaks met verse sambal

zaterdag 08 juni 2019
De zomer is in zicht en dat betekent dat we weer massaal kunnen gaan barbecuen in het park, op het balkon en in de tuin. Wij laten de worstjes, filets en burgers achterwege en laten je zien dat groenten ook een prominente plek op de BBQ verdienen. Wij roepen daarom 2019 uit tot het jaar van de vegetarische barbecue! Wij delen heerlijke barbecue recepten met groente in de hoofdrol! Vandaag: tofusteaks met verse sambal uit het prachtige boek Lekker vegetarisch op de barbecue van Ross Dobson!

Ingrediënten
Voor 4 personen
600 g stevige tofu
60 ml limoensap
60 ml druivenpitolie
1/4 tl kurkumapoeder
limoenpartjes, om erbij te serveren

Voor de sambal
1 tl groentebouillonpoeder
2 kaffirlimoenblaadjes (djeroek poeroet), dungesneden
2 stengels citroengras, alleen het witte deel, fijngehakt
2 chilipepers, fijngehakt
3 el fijngehakte sjalotjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 el plantaardige olie
1 el limoensap

Bereidingswijze

  1. Meng in een schaal de ingrediënten voor de sambal tot het bouillonpoeder is opgelost. Dek de schaal af en zet 30 minuten, of een hele nacht, in de koelkast.

  2. Snijd de tofu in vier even grote porties. Leg die in een ondiepe schaal.

  3. Meng in een kommetje het limoensap, de druivenpitolie en kurkuma tot de kurkuma is opgelost en de olie een mooie kleur heeft. Giet de marinade over de tofu en draai de plakken om zodat ze aan alle kanten worden bedekt met marinade. Zet dit 30 minuten weg.

  4. Verwarm de grill van de barbecue voor op de hoogste stand. Bak de plakken tofu 2-3 minuten aan iedere kant tot ze goed heet zijn en een korstje hebben. Serveer ze warm, schep de sambal erover en leg de limoenpartjes ernaast.


Smakelijk!

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb jij een ander favoriet barbecuerecept? Deel een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Lekker vegetarisch op de barbecue
Ross Dobson
Uitgeverij: Deltas
ISBN: 9789044754766
Prijs: €18,95

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.