BISH BASH BOSH! Zoete aardappel tikka massala
Lauren Kreijger

BISH BASH BOSH! Zoete aardappel tikka massala

donderdag 09 april 2020
BISH BASH BOSH! is het tweede kookboek van vegan kookduo Henry Firth en Ian Theasby. De twee mannen, ook wel bekend als team BOSH!, laten de wereld zien hoe veelzijdig groenten wel niet kunnen zijn. In dit boek vind je allerlei simpele, snelle en lekkere gerechten. Van doordeweekse avondmaaltijden tot echte pronkstukken en ongelooflijke zoete lekkernijen. Allemaal gemaakt met de kracht van planten! Vandaag delen wij het recept voor een zoete aardappel tikka massala!

Ingrediënten
Voor 4-6 personen
40 minuten bereidingstijd
700 g zoete aardappelen
3 el zonnebloemolie
15 g verse koriander
1-2 verse rode chilipepers
2 rode paprika’s
400 ml volle kokosmelk uit blik
scherp chilipoeder (naar wens)
½ citroen
handvol geschaafde amandelen
500 g gekookte basmatirijst, of gebruik 2 zakjes magnetronbasmatirijst van 250 g, voor erbij (naar wens)
roti’s (naar wens)
zout en zwarte peper
Voor de currysaus

6 cm verse gemberwortel

5 teentjes knoflook

1 ui

1½ verse rode chilipeper

4 kerstomaten

20 g verse koriander

1 el zonnebloemolie

6 el tomatenpuree

2 el gemalen amandelen

2 tl garam masala

1 tl gemalen koriander

1 tl gemalen komijn

1 tl gerookte paprikapoeder

1 tl zout

snufje gemalen fenegriek

snufje gemalen kurkuma

500 ml water


Benodigheden
fijne raps of microplane
blender


Bereidingswijze


  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 °C.

  2. Bereid eerst de zoete aardappelen. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 2 x 2 cm. Leg ze op de bakplaat, schenk er 2 eetlepels olie over, schep ze om tot ze bedekt zijn en voeg wat zout toe. Zet ze 20 minuten in de oven, tot ze zacht en langs de randen licht geblakerd zijn; keer ze af en toe. Haal ze uit de oven en zet ze apart.

  3. Maak de saus. Schil de gemberwortel door de schil er met een lepel af te schrapen. Pel de knoflook. Rasp de gemberwortel en knoflook in een kom en meng ze met 1 eetlepel water. Pel de ui en hak hem fijn. Hak de rode chilipeper en tomaten fijn. Hak de 20 g koriander fijn. Schenk 1 eetlepel olie in de middelgrote pan en verhit hem op middelhoog-hoog vuur. Voeg de ui toe en bak hem 5 minuten. Voeg de gember-knoflookpasta toe en bak hem 30 seconden. Voeg alle resterende currysaus ingrediënten, behalve het water, toe en roer. Schenk de helft van het water erbij, roer en laat het mengsel ongeveer 10 minuten sudderen, tot het bruin is en bijna al het water verdampt is. Schenk de rest van het water erbij, roer en schenk het mengsel in de blender. Pureer het glad.

  4. Bereid de rest van de curry-ingrediënten voor. Haal de blaadjes van de 15 g verse koriander, hak ze grof en hak de steeltjes fijn. Trek het steeltje van de chilipepers en hak ze fijn. Snijd de paprika’s doormidden, verwijder de steel en zaadjes en hak het vruchtvlees in grove stukjes.

  5. Schenk 1 eetlepel olie in dezelfde pan en verhit hem op hoog vuur. Voeg de gehakte koriandersteeltjes, chilipepers en paprika’s toe en bak ze ongeveer 3 minuten, tot ze iets zachter zijn. Schenk de currysaus en kokosmelk erbij. Voeg de zoete aardappelen toe en roer. Proef en voeg wat zout en indien gewenst scherp chilipoeder toe.

  6. Laat de saus ongeveer 10 minuten sudderen, tot hij mooi dik is. Haal hem van het vuur en knijp de halve citroen erboven uit; vang eventuele pitten op in je andere hand. Proef en breng de saus op smaak. Warm de rijst op of kook hem volgens de aanwijzing op de verpakking.

  7. Schep de tikka masala op borden en garneer met de gehakte blaadjes koriander en geschaafde amandelen. Serveer meteen.


Heb jij dit recept of een ander recept uit BISH BASH BOSH! gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

BISH BASH BOSH
Henry Firth, Ian Theasby
Uitgever: Harper Collins UK
ISBN: 9780008327057
Prijs: €24,99



 

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Vandaag voor de 2e keer dit recept gemaakt. Wel met veel minder pepers. (2 x een halve). En zonder de citroen. Het is echt heerlijk smullen! En we maken hem zeker nog een keer!

12:01 30 januari 2024

Leuk! :)

12:01 30 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.