Turkse börek
Börek vindt zijn oorsprong in het Ottomaanse Rijk en is vandaag de dag populair in Turkije, de Balkan en het Midden-Oosten. Het werd al in de 15e eeuw gegeten aan het Ottomaanse hof en verspreidde zich met het rijk over verschillende regio’s. In elke streek ontstonden eigen varianten, van de opgerolde sigara börek tot de gelaagde su börek. Dit veelzijdige gerecht wordt op elk moment van de dag gegeten. In Turkije is het populair als ontbijt, lunch of snack, vaak geserveerd met thee. Op feestdagen en bij speciale gelegenheden mag börek niet ontbreken.
Onze versie
Börek is traditioneel gevuld met feta en spinazie, maar deze vegan variant vervangt de feta door gemarineerde en gebakken tofu, aangevuld met champignons voor extra smaak en textuur. De tofu wordt gekruid met tijm, rozemarijn, oregano en komijn, wat zorgt voor een hartige en kruidige vulling. Edelgistvlokken en haver fraîche geven een romige en licht kazige touch.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten
Bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng olijfolie, limoensap, oregano, tijm, rozemarijn, komijn, zout en peper. Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 1 cm. Meng deze blokken door de marinade. Doe de tofublokjes in een ovenschaal en bak ze 30 minuten in de oven. Schep de blokjes halverwege een keer om. Laat ze daarna afkoelen.
Stap 2
Snijd de champignons in stukken. Verhit olie in een pan en fruit de ui en knoflook.Voeg de champignons toe en bak ze totdat ze zijn geslonken. Voeg daarna 1/3 van de spinazie toe en laat deze slinken. Voeg daarna in delen de rest toe. Doe de spinazie daarna in een vergiet, laat even afkoelen en druk daarna het vocht eruit.
Stap 3
Verkruimel de tofu en meng met de spinazie en champignons, edelgistvlokken en de plantaardige roomkaas. Breng de vulling op smaak met peper en flink wat zout.
Stap 4
Ontdooi het filodeeg en verwarm de oven alvast voor op 180 °C. Smelt de boter alvast in een pannetje (of in de magnetron natuurlijk).
Stap 5
Voor het vullen van de börek leg je een vel filodeeg op je aanrecht. Dit smeer je in met wat gesmolten plantaardige boter en daarna leg je het volgende vel filodeeg erop. Dit herhaal je nog een keer, zodat je drie lagen krijgt. Snijd het daarna doormidden.
Stap 6
Nu leg je 1,5 eetlepel vulling aan de onderkant van je filodeeg. Vouw de randen (links en rechts) naar binnen en rol hem daarna op als een sigaar. Herhaal dit met alle filodeegvellen.
Stap 7
Leg de rolletjes op de bakplaat. Klop een ei los en bestrijk de börek hiermee. Bestrooi met wat sesamzaadjes en zet de bakplaat voor 15 minuten in de oven.
Stap 8
Tip: voor een vegan variant kun je de rolletjes ook bestrijken met wat plantaardige melk en daarna het sesamzaad eroverheen strooien!
Heb jij deze börek geprobeerd? Wat vond je ervan?
Laat het weten in een reactie, via Instagram of via Facebook. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.