Uit het kookboek Comida Mexicana delen wij vandaag: flan Mexicano. Net als de varianten in andere landen is de Mexicaanse flan oorspronkelijk ontstaan uit de klassieke Franse crème caramel. Rosa, de auteur van dit kookboek, heeft flans gegeten van Zuid-Amerika tot Azië. Het is ongelooflijk hoe vergelijkbaar ze allemaal zijn wat betreft smaak en textuur, ook al kunnen de ingrediënten anders zijn. Gelukkig heb je voor de Mexicaanse flan slechts een aantal makkelijk verkrijgbare ingrediënten nodig en is hij snel klaar. Na het afkoelen kun je hem meteen serveren. Lees vooral verder hoe je dit heerlijke dessert thuis maakt!
Ingrediënten
voor 10 personen
115 g fijne kristalsuiker
395 ml gecondenseerde melk
275 ml koffiemelk
5 eieren
1 el vanille-essence
Cajeta (soort dulce de leche, verkrijgbaar bij Mexicaanse en Latijns-Amerikaanse winkels)
taartvorm met vaste bodem, 23 cm
blender of staafmixer
Bereidingswijze
Heb jij dit recept voor Flan Mexicano al gemaakt? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!
Comida Mexicana
Auteur: Rosa Cienfuegos
Uitgeverij: Good Cook B.V.
Ingrediënten
voor 10 personen
115 g fijne kristalsuiker
395 ml gecondenseerde melk
275 ml koffiemelk
5 eieren
1 el vanille-essence
Cajeta (soort dulce de leche, verkrijgbaar bij Mexicaanse en Latijns-Amerikaanse winkels)
taartvorm met vaste bodem, 23 cm
blender of staafmixer
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor tot 50 °C. Zet een ronde taartvorm in de oven om hem voor te verwarmen. Meng de kristalsuiker met 1 eetlepel water in een kleine steelpan op matig vuur en verwarm de suiker 6 tot 7 minuten tot je een goudbruine karamel hebt.
- Haal de taartvorm uit de oven en schenk voorzichtig de karamel over de bodem van het bakblik.
- Laat de karamel 20 minuten afkoelen. Verhoog de temperatuur van de oven tot 180 °C.
- Meng de gecondenseerde melk met de koffiemelk, eieren en vanille-essence in een blender tot een gladde vloeistof.
- Schenk het melkmengsel in de taartvorm. Dek de vorm af met aluminiumfolie, zet hem in de oven en bak de flan 45 minuten of tot hij net opgestijfd is.
- Haal de flan uit de oven, verwijder de aluminium-folie en laat de flan 20 minuten afkoelen. Zet de flan in de koelkast en laat hem daar 1 tot 2 uur of bij voorkeur een hele nacht staan.
- Ga met een mes rondom de rand van de flan, keer hem vervolgens om boven een groot serveerbord.
- Snijd de flan in punten, besprenkel hem met Cajeta en serveer hem.
Heb jij dit recept voor Flan Mexicano al gemaakt? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!
Comida Mexicana
Auteur: Rosa Cienfuegos
Uitgeverij: Good Cook B.V.
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.