Jawel, deze week ook een curry-variant met spruiten! In een unieke combinatie met aubergine, appel, diverse verwarmende kruiden en natuurlijk kokosmelk. Met een stevige bruine of zwarte rijst en een goede hoeveelheid frisse, verse koriander een perfect winters gerecht.
Wat heb je nodig?
Voor de curry:
300 gram spruiten
1 aubergine
2 appels
1 blik kokosmelk
3 tenen knoflook
3 centimeter gember
2 theelepels kurkuma
1 theelepel mosterdzaadjes
½ gedroogde chili
3 eetlepels olijfolie of kokosolie
1 eetlepel fruitige azijn (appel/sherry)
zout en peper naar smaak
Voor de garnituur:
Handje verse koriander
Extra:
Heerlijk om te serveren met bruine of zwarte (!) rijst
Hoe maak je deze spruitencurry?
Snij allereerst de kontjes van de spruiten en verwijder de buitenste bladeren. Snij de aubergine in stevige reepjes, schil de appels en snij in blokjes. Pel de knoflook, schil de gember en snij alles fijn. Verhit de olijfolie of kokosolie in een grote pan, voeg de knoflook en de gember toe en laat op middelhoog vuur een minuutje fruiten, voeg dan de kurkuma, de mosterdzaadjes en de chili toe en laat het vuur zakken. Voeg de aubergine en de appels toe, zorg dat alles goed gemengd is met de kruiden en de olie en bak gedurende tien minuten op laag vuur. Voeg de azijn toe en bak nog vijf minuten. Voeg dan de kokosmelk toe samen met de spruiten, verhoog het vuur en laat gedurende tien minuten zachtjes koken tot de spruitjes gaar zijn. Serveer de curry in diepe borden op eettemperatuur met flink wat verse koriander erop. Heerlijk in combinatie met bruine of zwarte rijst.
Spruitinspiratie
Dit was het laatste spruitjesrecept van deze week. Zijn jullie inmiddels al wat meer van deze lokale specialiteit gaan houden? Ik hoop het want mijn inspiratie is nog lang niet op! Spruitjessalade met peer of met avocado en misschien is een spruitjessmoothie ook wel de moeite waard? Laat het me weten als je dit geprobeerd hebt! Dan is mijn poging tot inspireren zeker gelukt. Spreid de spruitenliefde!
Bron: Green Kitchen Stories, waanzinnig mooi kookblog.
Wat heb je nodig?
Voor de curry:
300 gram spruiten
1 aubergine
2 appels
1 blik kokosmelk
3 tenen knoflook
3 centimeter gember
2 theelepels kurkuma
1 theelepel mosterdzaadjes
½ gedroogde chili
3 eetlepels olijfolie of kokosolie
1 eetlepel fruitige azijn (appel/sherry)
zout en peper naar smaak
Voor de garnituur:
Handje verse koriander
Extra:
Heerlijk om te serveren met bruine of zwarte (!) rijst
Hoe maak je deze spruitencurry?
Snij allereerst de kontjes van de spruiten en verwijder de buitenste bladeren. Snij de aubergine in stevige reepjes, schil de appels en snij in blokjes. Pel de knoflook, schil de gember en snij alles fijn. Verhit de olijfolie of kokosolie in een grote pan, voeg de knoflook en de gember toe en laat op middelhoog vuur een minuutje fruiten, voeg dan de kurkuma, de mosterdzaadjes en de chili toe en laat het vuur zakken. Voeg de aubergine en de appels toe, zorg dat alles goed gemengd is met de kruiden en de olie en bak gedurende tien minuten op laag vuur. Voeg de azijn toe en bak nog vijf minuten. Voeg dan de kokosmelk toe samen met de spruiten, verhoog het vuur en laat gedurende tien minuten zachtjes koken tot de spruitjes gaar zijn. Serveer de curry in diepe borden op eettemperatuur met flink wat verse koriander erop. Heerlijk in combinatie met bruine of zwarte rijst.
Spruitinspiratie
Dit was het laatste spruitjesrecept van deze week. Zijn jullie inmiddels al wat meer van deze lokale specialiteit gaan houden? Ik hoop het want mijn inspiratie is nog lang niet op! Spruitjessalade met peer of met avocado en misschien is een spruitjessmoothie ook wel de moeite waard? Laat het me weten als je dit geprobeerd hebt! Dan is mijn poging tot inspireren zeker gelukt. Spreid de spruitenliefde!
Bron: Green Kitchen Stories, waanzinnig mooi kookblog.
Lees ook

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
5 Reacties
Verrassend recept; erg lekker!
12:21 19 januari 2024Beroerd recept! Spruiten worden op deze manier helemaal niet gaar!
12:21 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Wat een heerlijk gerecht! Zacht, fris en kruidig. De helft van het blikje kokosmelk is voldoende.
12:21 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Voor hoeveel personen is dit? En hoeveel is een blik Kokosmelk?
12:21 19 januari 2024Hi Theo, het recept is voor 2-3 personen met rijst. Aan 200 ml kokosmelk heb je genoeg! Eet smakelijk!
12:21 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Wat een heerlijk recept. Vandaag gegeten en echt van genoten!
12:21 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.