De Cypriotische keuken: filotaart met pompoen, bulgur en rozijnen
Lauren Kreijger

De Cypriotische keuken: filotaart met pompoen, bulgur en rozijnen

donderdag 09 april 2020
Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Vandaag is het de beurt aan de Cypriotische keuken. Uit het boek Cyprus, delen we met jullie het recept voor een filotaart met pompoen, bulgur en rozijnen!

Ingrediënten
Voor 4-6 personen
1 kg pompoen of flespompoen
2 rode uien
1 tl kaneel
½ tl gemalen piment
olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper
50 g bulgur
1 citroen
1 el rodewijnazijn
75 g gele rozijnen
1 bosje bladpeterselie
½ bosje koriander
270 g filodeeg
20 g pompoenpitten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 190 °C. Schil de pompoen en snijd in stukjes van 4 centimeter. Spreid ze uit over een grote bakplaat. Pel de uien, snijd ze in partjes en leg deze tussen de pompoen. Bestrooi met kaneel en piment, besprenkel met olijfolie en bestrooi met flink wat zout en peper. Zet in de oven en bak 45 minuten tot de pompoen goudkleurig en gaar is. Haal uit de oven en laat even afkoelen.

  2. Doe intussen de bulgur in een grote schaal, bestrooi met flink wat zout en peper en schenk er 300 milliliter kokend water over. Dek af met een deksel of plasticfolie en zet 15 minuten weg. Laat uitlekken in een zeef en laat afkoelen. Laat weer in de schaal glijden, knijp de citroen erboven uit, roer de azijn en rozijnen erdoor en bestrooi met zout en peper.

  3. Trek de peterselie- en korianderblaadjes van de steeltjes en snijd ze grof. Schep de pompoen als deze klaar is door de bulgur en voeg de kruiden toe. Proef en corrigeer de smaak als dat nodig is.

  4. Vet een springvorm van 23 centimeter in met olie en leg de filodeegvellen (houd er 1 apart) erin; bestrijk ze één voor één met olie voor je het volgende vel erop legt. Laat overtollig deeg over de rand hangen. Schep het pompoenmengsel op het filodeeg en leg het apart gehouden vel erop, eventueel dubbelgevouwen. Bestrijk met olijfolie en vouw het filodeeg dat over de rand hangt naar binnen. Bestrooi met  pompoenpitten. Zet onder in de oven, verlaag de temperatuur naar 180 °C en bak de taart 40 minuten tot deze goudkleurig en krokant is. Haal de taart uit de oven, laat 10 minuten in de vorm afkoelen, haal dan voorzichtig uit de springvorm en serveer.


Heb jij dit recept of een ander recept uit Cyprus gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Cyprus
Georgina Hayden
Uitgeverij: Becht
ISBN: 9789023016267
Prijs: €27,99

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Ik denk dat ik er wat te weinig koriander in had gedaan (was wat voorzichtig vanwege de sterke smaak), ik vond het een leuke afwisseling.

11:46 19 januari 2024

ik vond het overigens wel weinig voor 4-6 personen, gelukkig houdt mijn jongste niey van pompoen, zodat zijn portie naar zijn buurman kon. Lijkt me ook lekker met feta

11:46 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.