De Indonesische keuken: Tempé mendol goreng tempéballetjes
Lieske van der Waals

De Indonesische keuken: Tempé mendol goreng tempéballetjes

dinsdag 21 mei 2019
De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Indonesische keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk. Vandaag het recept voor tempé mendol goreng tempéballetjes!

Tempé mendol goreng tempéballetjes
Dit gerechtje is heerlijk als bijgerecht op een rijsttafel, maar past ook goed als vegetarisch borrelhapje. In het recept gebruik ik een keukenmachine om de tempé fijn te malen. Je kunt het uiteraard ook met een vork prakken, maar let er wel op dat het heel fijn moet worden. Je hebt een fijne structuur nodig om het mengsel goed te kunnen kneden.

Ingrediënten
voor 10-12 stuks
1 kleine ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
2 chilipepers, gehakt, toevoegen naar smaak
1/4 tl kentjoerpoeder
1/4 tl ketoembar
3 kaffirlimoenblaadjes, steeltjes verwijderd, gehakt
1 tl zout
snufje suiker
200 g tempé, in kleine stukken gesneden
zonnebloemolie, om in te frituren

Bereidingswijze



  1. Maak een boemboe van alle ingrediënten behalve de tempé en de zonnebloemolie.

  2. Maal de tempé fijn in een keukenmachine.

  3. Meng de boemboe met de tempé en maak ovaalvormige balletjes van ongeveer 2,5 bij 4 cm (of anders ronde balletjes). Druk en pers de tempé goed samen, anders vallen ze tijdens het bakken uit elkaar.

  4. Frituur de tempé mendol goreng in een wok met hete zonnebloemolie goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.


Smakelijk!  Basisboek Indonesisch Francis Kuijk Uitgeverij: Good Cook

Wat is jouw favoriete Indonesische gerecht?

Verras ons met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Op zoek naar meer Indonesische recepten? Neem dan eens hier een kijkje!

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.