De Moorse keuken: gebakken vruchtenbrood
Lauren Kreijger

De Moorse keuken: gebakken vruchtenbrood

woensdag 15 januari 2020
Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten. Vandaag is het de beurt aan de Moorse keuken. Uit het boek Moors delen we met jullie een heerlijk recept: gebakken vruchtenbrood!

Ingrediënten
Voor 4 personen
+/- 1 uur bereidingstijd

4 abrikozen, doormidden en zonder pit
4 stevige pruimen, doormidden en zonder pit
2 nectarines of stevige perziken, doormidden en zonder pit
175 g lichtbruine fijne kristalsuiker
2 eetlepels vloeibare honing
150 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
2 anijssterren
1 kaneelstokje
4 takjes tijm
geraspte schil van ½ sinaasappel
4 dikke sneden vruchtenbrood zoals Panettone

Kaneelroom
250 ml slagroom
40 g poedersuiker
½ theelepel kaneel

Bereidingswijze

  1. Verhit de oven tot 180 °C/160 °C (hetelucht).

  2. Meng de vruchten in een kom met de kristalsuiker, honing, 75 g boter, specerijen, tijm en sinaasappelschil. Schep alles op een bakplaat en verspreid het. Zet het in de oven en bak 35-45 minuten of tot het fruit lekker zacht is en het sap en de suiker gekarameliseerd en kleverig zijn. De oventijd hangt af van het vochtgehalte en de rijpheid van het fruit.

  3. Klop de slagroom intussen tot er stijve pieken blijven staan. Roer er snel de suiker en kaneel door en zet de room in de koelkast.

  4. Haal het fruit uit de oven en laat het een beetje afkoelen.

  5. Bak intussen het vruchtenbrood. Doe dat in 2 gedeeltes. Smelt de helft van de resterende boter in een grote koekenpan tot hij begint te schuimen. Bak 2 sneden vruchtenbrood aan beide kanten goudbruin. Laat ze op keukenpapier goed uitlekken. Herhaal dat met de 2 andere sneden en de laatste boter.

  6. Leg een snee vruchtenbrood op elk bord en schep er het fruit op. Overgiet alles met het gekarameliseerde sap en leg er een royale schep kaneelroom op.


Heb jij dit recept of een ander recept uit Moors gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Moors
Ben Tish
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021572482
Prijs: €29.99



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.