Plaattaart
Plaattaart, ook wel bekend als ‘tarte fine’, is een klassiek gerecht uit de Franse keuken dat zijn oorsprong vindt in de regio’s zoals de Provence. Het deeg voor een plaattaart wordt traditioneel dun uitgerold, waardoor het een lichte en knapperige textuur krijgt wanneer het gebakken wordt. Dit maakt het de perfecte basis voor heerlijke toppings! Zo wordt er op een plaattaart veelal gekozen voor seizoensgebonden groenten, maar ook verse kruiden. Daarnaast kun je een plaattaart ook goed beleggen met verschillende kazen.
Het leukste aan een plaattaart vinden wij dat het voelt alsof je zelf een pizza hebt gemaakt! We kunnen dit eten voor de lunch, of als hoofdgerecht. Super eenvoudig, lekker én gezellig om te eten.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de plaattaart
Ingrediënten voor de tapenade
Hoe maak je deze tomatentaart
Stap 1
Snijd eerst de vleestomaten in plakken van 1 centimeter. Leg ze in een zeef boven een kom en bestrooi flink met zout. Laat de tomaten een goed halfuur staan, terwijl het sap in de kom druppelt. Dit voorkomt dat je deeg klef wordt als de tomaten veel vocht bevatten.
Stap 2
Voeg alle droge ingrediënten voor de tapenade toe aan een blender. Pureer goed. Voeg de natte ingrediënten toe en pureer verder, tot alles goed gemengd is. De tapenade moet goed glad zijn.
Stap 3
Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Rol het deeg uit tot een rechthoek die in je grootste, platte bakplaat met dikke bodem past. Knip een even groot stuk bakpapier uit en leg het deeg erop. Kerf het deeg op 2 centimeter afstand van de rand rondom in. Deze rand zal rijzen rondom de vulling. Verwarm de bakplaat 10 minuten voor in de oven.
Stap 4
Bestrijk het deeg binnen de rand met flink wat tapenade. Verdeel de plakjes tomaat erover. Halveer de kleine tomaten, bestrooi ze met zout en vul hiermee eventuele gaten tussen de plakjes tomaat op. Besprenkel met olijfolie en maal er wat zwarte peper over. Haal de hete bakplaat uit de oven, schuif de taart met bakpapier en al erop en zet de bakplaat terug in de oven. Bak de taart 30 minuten, tot de rand van het deeg gerezen en krokant is, de bodem licht goudbruin is (til de taart voorzichtig op met een spatel om te controleren) en de tomaten zacht, zompig en licht verkleurd zijn.
Stap 5
Haal de taart uit de oven, bestrooi licht met wat zeezoutvlokken en zwarte peper en strooi de gescheurde basilicumblaadjes erover. Laat de taart afkoelen op de bakplaat tot hij nog net warm is en snijd in vierkantjes. Besprenkel met wat van je beste olijfolie en serveer.
Wat is jouw favoriete Provençaalse gerecht?
Verras ons met jouw creatie op Facebook of Instagram. Of laat ons weten wat je ervan vond in een reactie hieronder. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.