Het ultieme shakshuka recept
Karlijn Swaen

Het ultieme shakshuka recept

zaterdag 03 augustus 2024
Naar recept
Wij zijn dol op shakshuka! Een heerlijk brunch-, lunch- of zelfs avondmaaltijd op basis van een pittige tomaten-paprikasaus met daarin gegaarde eieren. We vertellen je graag meer over de herkomst van dit recept, waar we het van maken en hoe jij thuis aan de slag kan met het (volgens ons) ultieme shakshuka recept!

Shakshuka


Shakshuka is een heerlijk, kleurrijk gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Noord-Afrikaanse keuken, met name in Tunesië en Libië. Dit gerecht is ook populair geworden in het Midden-Oosten, vooral in Israël, waar het een favoriet ontbijt- of brunchgerecht is. Shakshuka bestaat uit eieren gepocheerd in een pittige saus van tomaten, paprika, uien en diverse specerijen zoals komijn en paprika. Het wordt vaak geserveerd met vers brood om de smakelijke saus op te dippen. De naam "shakshuka" betekent letterlijk "een mengelmoes" of "een mix", wat perfect de essentie van dit gerecht weergeeft.

Waar maken we dit gerecht van?


We voegen de volgende ingrediënten aan dit recept:


Natuurlijk! Laten we eens kijken naar wat elk ingrediënt toevoegt aan het recept voor shakshuka:




  • Eieren: Eieren zijn het hoofdingrediënt van shakshuka. Gepocheerd in de saus, nemen ze de smaken van de kruiden en specerijen op, terwijl ze een romige textuur toevoegen die het gerecht compleet maakt.




  • Paprika's: Paprika's voegen niet alleen kleur toe aan het gerecht, maar ook een heerlijke zoete en knapperige textuur die perfect in balans is met de eieren. De verschillende kleuren maken het gerecht visueel aantrekkelijker en zorgen voor een mooie balans in smaken.




  • Tomaatblokjes: Tomaatblokjes vormen de basis van de saus en geven de shakshuka zijn kenmerkende hartige smaak. Ze zorgen voor de sappigheid en binding van het gerecht.




  • Komijnzaad: Komijnzaad geeft een warme smaak die typisch is voor veel Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse gerechten. Perfect dus voor de shakshuka.




  • Paprika- en cayennepoeder: Deze kruiden voegen een rokerige smaak toe. Wanneer je kiest voor een licht pittige variant voegt deze kruid ook een beetje warmte en pit in het gerecht brengt. Dit versterkt de smaak van de tomatensaus.




  • Tijm: Tijm heeft een subtiele smaak die goed samengaat met de andere specerijen en kruiden.




  • Verse kruiden: Door koriander en bladpeterselie toe te voegen geven we een frisse smaak aan de shakshuka. Ze balanceren de hartige en pittige elementen van het gerecht.



Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor het recept

Bereiding van dit shakshuka recept

Stap 1

Snijd de paprika's in reepjes. Verhit voor dit shakshuka recept de olie in een ruime koekenpan en fruit hierin de ui met de knoflook en paprika 5 minuten. Voeg de komijnzaadjes en paprikapoeder toe en bak een paar minuten mee.

Stap 2

Voeg de tomaatblokjes, tijmblaadjes en suiker toe en roer alles goed door. Zet een deksel op de pan en laat de saus 10 minuten zachtjes koken.

Stap 3

Roer de helft van de kruiden erdoor en maak vier kuiltjes in de saus. Breek de eieren boven de kuiltjes en gaar ze 5 minuten in de saus met een deksel op de pan.

Stap 4

Bestrooi met een beetje cayennepeper en met de rest van de kruiden. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper. Schuif aan tafel en serveer direct.

Heb jij dit shakshuka recept gemaakt?

Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Pinterest! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

7 Reacties

Is echt lekker! Is een blijvertje.

19:07 27 april 2024

Goed om te horen! We hopen dat je er nog vaak van zult genieten. Liefs, Karlijn

10:21 02 mei 2024

Heerlijk! bedankt :-)

12:07 19 januari 2024

Vandaag gemaakt met als toevoeging wat gekruimelde feta en (sorry, niet vegetarisch maar wel heel lekker) wat blokjes chorizo.

12:07 19 januari 2024

Feta is wel vegetarisch, alleen niet vaganistisch

12:07 19 januari 2024

was lekker, houden we erin. genoeg voor twee personen als avond eten. dank je wel, ga deze site vaker te gebruiken

12:07 19 januari 2024

Hi Max- Paul, Wat goed om te horen dat het in de smaak viel!

12:07 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.