Galet met pruimen
Bibian Berkhout

Galet met pruimen

maandag 27 november 2023
Een lekker toetje die je elke dag wel zou willen eten als het kon: galet met pruimen. Je kunt met deze galet uit Het Vegan Bakboek van Marieke Wyns eindeloos variëren met fruit, probeer bijvoorbeeld eens peer met blauwe bes, rode vruchten, nectarine met tijm, schijfjes appel met kaneel etc. Ontzettend lekker als nagerecht of gebakje voor bij de koffie of thee.

 

Ingrediënten


4 a 5 pruimen
2 el agave
2 el kristalsuiker
½ el maïzena
1 pak kruimeldeeg
160 g speculooskoekjes
3 a 4 el pruimenconfituur
of appelmoes
1 el ruwe rietsuiker of
donkere kandijsuiker

 

Bereiding


Verwarm je oven voor op 180 °C. Snijd de pruimen open, haal de pit eruit, snijd in mooie dunne schijfjes en doe die in een mengkom. Voeg de agave en de kristalsuiker toe bij de pruim, zeef er de maïzena overheen en schud goed op zodat alles mooi verdeeld is. Zet aan de kant. Rol het kruimeldeeg uit en leg het in de taartvorm (diameter van 24 à 26 cm), prik gaatjes in de bodem, maar houd zeker ongeveer 3 à 4 cm vrij aan de rand. Leg de speculooskoekjes op de bodem en houd weer 3 à 4 cm vrij aan de rand, smeer de confituur of appelmoes uit over de koekjes. Schik hier de schijfjes pruim op en strijk er met de keukenborstel nog een beetje van het achtergebleven vocht uit de mengkom overheen. Plooi de randjes naar binnen en smeer hier ook met de keukenborstel vocht over uit. Werk af door wat ruwe rietsuiker of kandijsuiker over de schijfjes pruim en de randjes te strooien. Zet in de oven voor 45 à 55 minuten of tot de randjes mooi goudbruin zijn. Je kunt de galet zowel warm (lekker met een bolletje ijs) als koud serveren, bewaar ongeveer 3 dagen op kamertemperatuur in een afgesloten doos of afgedekt met huishoudfolie.

Heb jij deze galet gemaakt? Of heb jij nog een ander zoet recept als aanrader? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Het Vegan Bakboek
Marieke Wyns
Bol.com | Libris
Uitgeverij Lannoo | €29,99



 

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.