The Green Kitchen: Sushi met paddenstoelen en bloemkoolrijst
Rosa Kuijpers

The Green Kitchen: Sushi met paddenstoelen en bloemkoolrijst

woensdag 31 januari 2018
Wat heerlijk dat ik dit recept uit het kookboek van het jaar The Green Kitchen at Home met jullie mag delen! In dit boek ligt de focus op groenten en fruit en dan met name op seizoensgebonden eten. Volgens hen is het geheim van een gezonde leefstijl een juiste balans tussen het eten van veel soorten groenten, maar vooral ook veel genieten. Sushi is natuurlijk (voor de meesten) een groot genot!

Easy peasy sushirijst
Met 'rijst' van bloemkool maken, is het maken van sushi heel gemakkelijk. De tahin, rijstazijn, ahornsiroop en sesamolie maken de rijst verrassend kleverig en geven het die herkenbare sushismaak.

Voor 4 (ongeveer 40 stuks/4 rollen). Voorbereiding + bereiding: 35 minuten

Wat heb je nodig?
Voor de rijst
1 bloemkool (ongeveer 900 g) .
3 el rijstazijn
1 el tahin
1 el ahornsiroop
1 el sesamolie
1/4 tl zeezout

Voor de sushi
200 g bruine paddenstoelen, schoongeveegd
1 el sesamzaadolie
1/2 tl zeezout
1/4 tl versgemalen zwarte peper
4 vellen nori
1 stevige rijpe avocado
10 cm komkommer, in dunne reepjes
1/2 rode paprika
2 el zwart sesamzaad
gember
wasabi
biologische sojasaus of temari

Hoe maak je deze sushi met paddenstoelen en bloemkoolrijst?
Breng wat water aan de kook. Hak de bloemkoolroosjes in een foodprocessor fijn tot ze op rijstkorrels lijken. Doe de korrels in een zeef in de gootsteen, schenk het kokende water erover en laat goed uitlekken. Doe de bloemkool samen met de rest van de ingrediënten voor de ‘rijst’ in een schaal en roer door elkaar. Zet in de koelkast. Snijd de paddenstoelen in dunne plakjes. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur, doe de paddenstoelen in de pan met wat zout en peper en bak tot ze goudkleurig en gaar zijn. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Leg een vel nori op een bamboe sushimatje met de gladde kant naar beneden. Besmeer twee derde deel van het vel met een laagje van 5 mm ‘rijst’. Snijd de avocado in dunne reepjes. Maak in het midden van de ‘rijst’ een horizontale rij van wat avocadoreepjes, leg er wat komkommer, paprika en paddenstoelen op en bestrooi met sesamzaad. Til de voorkant van het sushimatje op en rol het vel voorzichtig maar strak op. Maak het uiteinde een beetje nat met water en sluit de rol. Leg in de koelkast terwijl je de rest van de sushi maakt. Doop een scherp mes in heet water en snijd de sushirollen in plakken van 2 cm. Bestrooi met zwart sesamzaad en dien op met gember, wasabi en sojasaus.

Tips: Je kunt hier kastanjechampignons, oesterzwammen of shiitake gebruiken.
Heb je geen bamboe sushimatje? Gebruik dan een stuk plasticfolie op een dubbelgevouwen theedoek.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

The Green Kitchen at home
David Frenkiel & Luise Vindahl
Uitgever: Hardy Grant Books (UK)
IBAN: 9781784880842
Prijs: €21,99,-

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.