Rösti
Rösti is oorspronkelijk een typisch Zwitsers gerecht, dat al eeuwenlang populair is in de Alpenregio. Het werd oorspronkelijk gegeten als ontbijt door boeren in het kanton Bern, die de aardappelen uit de regio gebruikten om hun dag goed te starten. Tegenwoordig is rösti niet alleen een ontbijtklassieker, maar ook een veelzijdig bijgerecht dat in heel Zwitserland en daarbuiten geliefd is. De eenvoudige combinatie van aardappelen, gebakken tot een goudbruine krokante schijf, heeft inmiddels wereldwijd veel fans, en het is dan ook een ideale basis voor allerlei creatieve variaties.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten
Bereidingswijze
Stap 1
Schil de aardappels en rasp ze boven een kom. Snijd de prei in dunne ringen en voeg dit samen met de broccolirijst toe aan de kom. Roer alles goed door elkaar. Voeg de eieren samen met de bieslook, peterselie en knoflook toe aan de kom en roer alles goed door. Voeg tot slot de bloem toe, schep alles nog een keer door elkaar.
Stap 2
Verhit de olie in een koekenpan.
Stap 3
Voor één grote rösti: schep het aardappelmengsel in de pan en druk goed aan met behulp van de achterkant van een lepel of spatel. Bak de rösti in 8 minuten op middelhoog vuur gaar.
Plaats een bord, dat groter is dan de pan, omgekeerd op de pan. Draai de pan om zodat de rösti op het bord valt. Laat de rösti vervolgens terug in de pan glijden en bak deze kant van de rösti ook nog 5 minuten.
Verplaats de grote rösti naar een snijplank, snijd in punten en verdeel over de borden.
Stap 4
Voor vier kleine rösti: verdeel het aardappelmengsel in vieren en bak de rösti een voor een in de pan. Schep een vierde van het aardappelmengsel in de pan en druk goed aan met behulp van de achterkant van een lepel of spatel. Bak de rösti in 2-3 minuten op middelhoog vuur gaar.
Herhaal deze stap nog drie keer met het overgebleven aardappelmengsel. Plaats een bord, dat groter is dan de pan, omgekeerd op de pan.
Draai de pan om zodat de rösti op het bord valt. Laat de rösti vervolgens terug in de pan glijden en bak deze kant van de rösti ook nog 2-3 minuten. Verdeel de kleine rösti over de borden.
Power to the Pieper! Heb jij dit recept gemaakt? Of heb jij een ander favoriet aardappelgerecht?
Deel een foto van jouw creatie met ons via Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
2 Reacties
Vandaag dit recept (Rösti) klaar gemaakt voor 2 personen. Erg lekker en krokant, ik heb er wel nog wat extra kruiden en stukjes zongedroogde tomaatje bijgevoegd! Beslist voor herhaling vatbaar, dankjewel voor dit lekkere recept!
12:42 07 april 2025Hi Ria, wat leuk om te horen! Fijn dat het in de smaak viel. :)
15:11 08 april 2025Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Wat een drama dit recept! Toevallig begon ik vroeg met koken, maar het bond maar niet. Ik heb alles geprobeerd, het bleef ontzettend waterig. En de tijd klopt ook niet: ik was alleen al 20 minuten bezig met de aardappelen raspen, en ik had ze dan nog niet eens geschild... De röstimix was genoeg voor twee grote pannen. Er staat niet hoe fijn je de aardappels moet raspen, maar ik heb ze denk ik te grof geraspt, want ze waren los zand. In totaal heb ik 2 uur in de keuken gestaan. Not te be repeated!
11:46 19 januari 2024Hi Petra, Vervelend om te horen dat je problemen hebt gehad met dit recept! Voor het probleem met het binden, heb je de rösti goed aangedrukt tijdens het bakken? Het kan natuurlijk zo zijn dat met onze pannen/fornuis de tijd voor het bakken anders was dan bij jou! Dat verschilt per materiaal. Als het echt heel waterig blijft, kun je proberen dit water weg te gooien, of van te voren de prei/broccolirijst al even kort te bakken zodat dit hun vocht verliest. Wat betreft de tijd, dit is ook weer een persoonsgebonden iets. Wij kunnen 10 minuten bezig zijn met iets waar jij sneller over doet en vice versa! Jammer dat je het zo vervelend hebt ervaren... Hoe fijn je de aardappels wilt raspen, dat mag je toepassen naar eigen voorkeur! Hopelijk gaat het maken van dit recept de volgende keer beter. Liefs, Karlijn
11:46 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.