Groentecurry met kardamomyoghurt
Isabel Boerdam

Groentecurry met kardamomyoghurt

maandag 04 november 2013

Ik ben dol op de warme smaken en geuren uit de Indiase keuken. Toch kook ik niet zo vaak een Indiaas gerecht omdat het allemaal zo lang moet inkoken, pruttelen en er tientallen kruiden aan te pas komen. Deze keer had ik echter weer eens zin in een echte curry vol verse groenten en pure smaken. En dan realiseer ik me weer: eigenlijk is het zo makkelijk.

 Wat heb je nodig? Voor de curry: ½ pakje tofu in blokjes of stukjes dés van Quorn 1 ui 1 winterpeen 1 bakje champignons 1 broccoli 1 bloemkool ½ pak bevroren doperwten 2 blikjes gepelde tomaten 1 blikje kokosmelk 3 eetlepels olijfolie 1 gemberstronkje, geraspt 1 knoflookteen 1 rode peper 2 eetlepels kerriepoeder 1 theelepel komijn 1 theelepel fenegriek 1 theelepel mosterdzaadjes 1 theelepel suiker 1 theelepel zout (of naar smaak) NB. Ik houd niet van koken met halve groenten dus dit recept levert je een hele grote pot op voor wel 4-6 porties. Voor de kardamomyoghurt: grote beker magere yoghurt of kwark zaadjes van 12 kardamompitten handje koriander 2 theelepels mosterdzaadjes 1 theelepel suiker beetje citroensap beetje zout Voor de garnituur: Handje koriander Extra: Heerlijk om te serveren met naanbrood of bruine rijst Hoe maak je deze groentecurry? Begin met het maken van de kardamomyoghurt zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Meng hiervoor de yoghurt met de kardamomzaadjes, de koriander, de mosterdzaadjes, de suiker, het citroensap en het zout en zet in de koelkast. Voor het serveren kan je de yoghurt nog naar smaak aanpassen. Zorg nu dat alle groente en kruiden gesneden zijn, dus de ui, de rode peper en de knoflook fijngehakt, de broccoli en de bloemkool in roosjes en de winterpeen en de champignons in plakjes. Verhit vervolgens in een grote pan de eetlepels olijfolie en voeg de uien, de knoflook, de rode peper en de gemberrasp toe. Voeg zodra de ui glazig begint te worden de gedroogde kruiden toe: de kerrie, de komijn, de fenegriek en de mosterdzaadjes. Roer nog enkele minuten, let erop dat de kruiden niet verbranden, en voeg dan de champignons, de winterpeen, de broccoli, de bloemkool en wat zout toe en laat een paar minuten doorkoken. Voeg dan de gepelde tomaten, de kokosmelk en de suiker toe en roer het geheel goed door elkaar. Verlaag het vuur en laat gedurende 20 minuten sudderen terwijl je af en toe roert. Bak ondertussen de tofu of de stukjes dés in een koekenpan tot ze goudbruin zijn. Voeg ze na de 20 minuten samen met de bevroren doperwten toe aan de curry. In principe is de curry nu klaar, maar hoe langer het geheel pruttelt, hoe meer de smaken samensmelten en hoe lekkerder de curry wordt. Voordat je hem serveert proef de curry en voeg eventueel nog wat kruiden toe. Wanneer hij van het vuur komt is hij gloeiend heet maar naarmate hij afkoelt komen de smaken beter tot hun recht. Dus serveer de curry in diepe borden op eettemperatuur met wat koriander erop. Heerlijk met de kardamomyoghurt en naanbrood dat vers uit de oven komt of bruine rijst. Bron: Love and Lemons. Respect voor dit prachtige kookblog!

Notities

Wil je nog meer lekkere curry recepten ontdekken? Kijk dan eens in dit lijstje met onze 15 favorieten!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.