Wat heb je nodig voor deze vegan lasagne?
Voor 6-8 personen
1 grote knolselderij
4 eetlepels olie
zeezout
1 middelgrote zoete aardappel
1 middelgrote ui
4 tenen knoflook
1 rode of groene chilipeper
200 g champignons
1 courgette
5 zongedroogde tomaatjes
1 laurierblad
1 dl rode wijn
800 tomaten, in blokjes
100 g tomatenpuree
11/2 theelepel honing/agavesiroop
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel versgemalen peper
Voor de basilicum-cashewroom
200g rauwe cashewnoten
100ml groentebouillon
50g verse basilicum
1 limoen, het sap
150ml olijfolie
1 theelepel zout
1/4 theelepel peper
Hoe maak je deze vegan lasagne?
1. Week de cashewnoten 30 minuten in 3 dl water.
2. Verwarm de oven voor op 180 °C.
3. Schil de knolselderij en snijd hem in lange repen, als lasagnevellen, van ongeveer een 1/2 cm dik. Meng deze met 1 eetlepel olie met een snufje zout en leg ze op twee bakplaten.
4. Schrob de zoete aardappel schoon en snijd hem in kleine stukjes.
5. Meng deze goed met 1 eetlepel olie met een snufje zout en leg ze op een derde bakplaat.
6. Bak de knolselderij en de zoete aardappel 25 minuten, of tot ze zacht zijn.
7. Haal ze uit de oven, maar laat die aanstaan.
8. Pel de ui en de knoflook en hak ze grof.
9. Snijd de chilipeper fijn en verwijder het zaad als je niet zo van scherp houdt.
10. Snijd de champignons en de courgette in dunne plakjes.
11. Snijd de zongedroogde tomaatjes heel fijn.
12. Doe 2 eetlepels olie in een grote pan op hoog vuur.
13. Bak daarin de ui, de knoflook en de chilipeper 4 minuten onder geregeld roeren, tot de knoflook goudbruin is en de ui doorschijnend.
14. Voeg de champignons, de courgette en het laurierblad toe en bak alles onder geregeld roeren nog 5 minuten.
15. Voeg de wijn toe en kook deze 2 minuten in.
16. Voeg dan de tomatenblokjes, de zongedroogde tomaatjes, de tomatenpuree, de agavesiroop/honing en zout en peper toe.
17. Doe de gare zoete aardappel bij de tomatensaus.
18. Breng aan de kook en laat de saus onder af en toe roeren 20 minuten pruttelen.
19. Giet en spoel voor de cashewroom de geweekte cashews af.
20. Maak ze in een blender samen met de overige ingrediënten voor de cashewroom (ook de basilicumstelen) heel glad.
21. Schep de helft van de cashewroom over een grote ovenschaal.
22. Leg hier de helft van de gebakken knolselderij op en schenk daar alle tomatensaus over.
23. Maak met de resterende knolselderij nog een laag en eindig met de cashewroom.
24. Bak de lasagne 15 minuten, tot de cashewroom is gestold en de lasagne er mooi gebakken uitziet.
Heb jij deze vegan lasagne naar het recept van The Happy Pear gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!
The Happy Pear
Stephan Flynn
Uitgever: Scriptum Books
ISBN: 9789463190848
Prijs: €24,95
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
3 Reacties
Ik zie in de omschrijving 'tomatenblokjes' staan maar zie die niet in de ingredientenlijst. In die lijst zie ik ook babyspinazie staan maar die zie ik dan weer niet in de omschrijving terug. Of lees ik iets verkeerd? ;)
12:01 19 januari 2024Hoi Lisa, je hebt helemaal gelijk! De tomaten staan in de ingrediëntenlijst als tomatensaus. Dit moet zijn 400 g tomaten, in blokjes. De babyspinazie mag je weglaten in dit recept. Ik heb het direct even aangepast. Dankjewel voor je scherpe blik :-) Groetjes, Liekske
12:01 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Er staat niet in het recept hoeveel cashewnoten er nodig zijn; niet opgenomen in de ingrediënten lijst. Hoeveel is hiervan nodig?
12:01 19 januari 2024Hi Corine, goed gezien, bij deze is het recept compleet! Groetjes, Isabel
12:01 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Waauw, deze variant is super origineel! Ben echt méga benieuwd. Zal echter wel voor een keertje zijn wanneer ik wat meer tijd heb, wat sowieso het geval is voor lasagnes :) misschien eens in een komend weekend, nu de knolselders nog goed te vinden zijn! Bedankt om het receptje te delen!
12:01 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.