The Happy Pear: Vegan lasagne
Rosa Kuijpers

The Happy Pear: Vegan lasagne

woensdag 11 april 2018
Kennen jullie de kookboeken en blog al van The Happy Pear? Want zowel in de boeken als op het blog laat Stephan Flynn zien dat een plantaardig eetpatroon uitstekend past binnen een gezond en vooral een happy leven. Deze vegan lasagne uit The Happy Pear begon als een wild idee, maar pakte zo goed uit dat het een blijvertje werd. We hebben de pastavellen vervangen door gebakken knolselderij, voor een heerlijke, aard­achtige smaak. De basilicum-cashewroom is heel makkelijk te maken en maakt het gerecht lekker romig.

Wat heb je nodig voor deze vegan lasagne?
Voor 6-8 personen
1 grote knolselderij
4 eetlepels olie
zeezout
1 middelgrote zoete aardappel
1 middelgrote ui
4 tenen knoflook
1 rode of groene chilipeper
200 g champignons
1 courgette
5 zongedroogde tomaatjes
1 laurierblad
1 dl rode wijn
800 tomaten, in blokjes
100 g tomatenpuree
11/2 theelepel honing/agavesiroop
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel versgemalen peper

Voor de basilicum-cashewroom
200g rauwe cashewnoten
100ml groentebouillon
50g verse basilicum
1 limoen, het sap
150ml olijfolie
1 theelepel zout
1/4 theelepel peper

Hoe maak je deze vegan lasagne?

1. Week de cashewnoten 30 minuten in 3 dl water.
2. Verwarm de oven voor op 180 °C.
3. Schil de knolselderij en snijd hem in lange repen, als lasagne­vellen, van ongeveer een 1/2 cm dik. Meng deze met 1 eetlepel olie met een snufje zout en leg ze op twee bakplaten.
4. Schrob de zoete aardappel schoon en snijd hem in kleine stukjes.
5. Meng deze goed met 1 eetlepel olie met een snufje zout en leg ze op een derde bakplaat.
6. Bak de knolselderij en de zoete aardappel 25 minuten, of tot ze zacht zijn.
7. Haal ze uit de oven, maar laat die aanstaan.
8. Pel de ui en de knoflook en hak ze grof.
9. Snijd de chilipeper fijn en verwijder het zaad als je niet zo van scherp houdt.
10. Snijd de champignons en de courgette in dunne plakjes.
11. Snijd de zongedroogde tomaatjes heel fijn.
12. Doe 2 eetlepels olie in een grote pan op hoog vuur.
13. Bak daar­in de ui, de knoflook en de chilipeper 4 minuten onder ge­­­­regeld roeren, tot de knoflook goudbruin is en de ui door­­­schijnend.
14. Voeg de champignons, de courgette en het lau­­rier­­blad toe en bak alles onder geregeld roeren nog 5 minuten.
15. Voeg de wijn toe en kook deze 2 minuten in.
16. Voeg dan de tomatenblokjes, de zongedroogde tomaatjes, de tomatenpuree, de
agavesiroop/honing en zout en peper toe.
17. Doe de gare zoete aardappel bij de tomatensaus.
18. Breng aan de kook en laat de saus onder af en toe roeren 20 minuten pruttelen.
19. Giet en spoel voor de cashewroom de geweekte cashews af.
20. Maak ze in een blender samen met de overige ingrediënten voor de cashewroom (ook de basilicumstelen) heel glad.
21. Schep de helft van de cashewroom over een grote oven­schaal.
22. Leg hier de helft van de gebakken knolselderij op en schenk daar alle tomatensaus over.
23. Maak met de resterende knolselderij nog een laag en eindig met de cashewroom.
24. Bak de lasagne 15 minuten, tot de cashewroom is gestold en de lasagne er mooi gebakken uitziet.


Heb jij deze vegan lasagne naar het recept van The Happy Pear gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

The Happy Pear
Stephan Flynn
Uitgever: Scriptum Books
ISBN: 9789463190848
Prijs: €24,95



 

 

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

3 Reacties

Ik zie in de omschrijving 'tomatenblokjes' staan maar zie die niet in de ingredientenlijst. In die lijst zie ik ook babyspinazie staan maar die zie ik dan weer niet in de omschrijving terug. Of lees ik iets verkeerd? ;)

12:01 19 januari 2024

Hoi Lisa, je hebt helemaal gelijk! De tomaten staan in de ingrediëntenlijst als tomatensaus. Dit moet zijn 400 g tomaten, in blokjes. De babyspinazie mag je weglaten in dit recept. Ik heb het direct even aangepast. Dankjewel voor je scherpe blik :-) Groetjes, Liekske

12:01 19 januari 2024

Er staat niet in het recept hoeveel cashewnoten er nodig zijn; niet opgenomen in de ingrediënten lijst. Hoeveel is hiervan nodig?

12:01 19 januari 2024

Hi Corine, goed gezien, bij deze is het recept compleet! Groetjes, Isabel

12:01 19 januari 2024

Waauw, deze variant is super origineel! Ben echt méga benieuwd. Zal echter wel voor een keertje zijn wanneer ik wat meer tijd heb, wat sowieso het geval is voor lasagnes :) misschien eens in een komend weekend, nu de knolselders nog goed te vinden zijn! Bedankt om het receptje te delen!

12:01 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.