Hoe maak je zelf thuis: doperwtenpoeder
Sammie Eslamimoghaddam

Hoe maak je zelf thuis: doperwtenpoeder

maandag 04 november 2019
Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon thuis, in jouw eigen keuken! Wij hebben ons laten inspireren door experts om je te laten wennen aan eten zelf inmaken, fermenteren en gisten. Met een beetje tijd en liefde maak je de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we doperwtenpoeder, met behulp van het kookboek Olie, azijn, zout & zuur van Johan Björkman.

Doperwten
De doperwt kennen we op veel verschillende manieren en terwijl hij oorspronkelijk uit klein Azië en Turkije komt, is hij niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. De doperwt speelt een grote rol in de Nederlandse aardappel, vlees en groente maaltijd of zit verstopt in een Spaanse paella. De doperwt is een peulvrucht die groeit aan een eenjarige plant. Verse doperwten worden onrijp geoogst, dan zijn de suikers in de zaden nog niet omgezet in zetmeel en behoudt de erwt zijn zoete smaak. Wat doe je nou met doperwtenpoeder? Het smaakt lekker zoet en past bijna overal bij. Je kan het gebruiken als topping voor een salade, een pasta, risotto of bijvoorbeeld door je smoothie.

Ingrediënten
1 kg verse doperwten

Bereidingswijze

  1. Dop de erwten.

  2. Spreid ze uit op een bakplaat.

  3. Laat ze 12 uur op 45 graden drogen in een oven, droogkast of voedseldroger.

  4. Maal de erwten grof en laat de stukjes vervolgens nog eens 12 uur drogen.

  5. Maal ze tenslotte in een kruidenmolen of met een vijzel tot een fijn poeder. Je kunt desnoods een zeef gebruiken.

  6. Bewaar het poeder op een donkere, niet te warme plek in een goed afgesloten pot of bakje. Het blijft tot wel zes maanden goed.


Ga jij zelf doperwtenpoeder maken? In welke gerechten zou je dit gebruiken? Laat het ons
weten in een reactie op de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Olie, azijn, zout & zuur
Johan Björkman
ISBN: 9789461432193
Uitgever: Good Cook B.V.
Prijs: €20,95

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

3 Reacties

Lijkt me heel leuk en heel lekker, maar verse doperwten zijn in Nederland nauwelijks te krijgen en dan alleen in het seizoen en vaak erg duur. Vooral een recept voor moestuinders lijkt me. Van verse doperwten in de peul houdt je ongeveer 1/4 aan erwten over. Als je dan ook nog twee keer twaalf uur moet drogen in oven of voedseldroger,zal er niet erg veel van over blijven. Het lijkt me, ook uit kostenoogpunt, dan ook niet erg efficient.om zelf doperwtenpoeder te maken, hoe lekker het ook kan zijn.

11:48 19 januari 2024

Het idee is wel leuk en ik heb nog nooit doperwten poeder gebruikt. Maar als ik ze eerst 12 uur op 45gr in de oven of een voedseldroger moet drogen, wordt het wel een duur specerij. Zeker als je het maar zes maanden kan gebruiken. Ik weet niet hoeveel droge stof je van één kilo doperweten over houdt maar die hoeveelheid gebruik je toch niet binnen zes maanden? Dan kan ik beter een klein potje kant en klaar kopen lijkt me.

11:48 19 januari 2024

Mss stomme vraag maar waarom niet reeds gedroogde erwten malen? Je hebt toch pakken spliterwten waar je de erwtensoep van maakt

11:48 19 januari 2024

Hoi Nancy, dit zou zeker een snelle oplossing zijn! Echter vallen gedroogde spliterwten onder de productgroep peulvruchten. Peulvruchten zal je altijd eerst moeten koken voor het consumeren omdat de natuurlijk giftige stof lectine bevatten, die door hitte onschadelijk wordt gemaakt. Lectine in peulvruchten kunnen wanneer deze rauw gegeten worden, onder meer maag- en darmklachten veroorzaken. Meer hierover lees je hier: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/peulvruchten.aspx

11:48 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.