Hoe maak je zelf thuis: gefermenteerde rode biet met anijs
Sammie Eslamimoghaddam

Hoe maak je zelf thuis: gefermenteerde rode biet met anijs

maandag 25 november 2019
Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon thuis, in jouw eigen keuken! Wij hebben ons laten inspireren door experts om je te laten wennen aan eten zelf inmaken, fermenteren en gisten. Met een beetje tijd en liefde maak je de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we gefermenteerde rode biet met anijs met behulp van het kookboek Olie, azijn, zout & zuur van Johan Björkman.

Fermenteren
Fermenteren is eigenlijk een van de oudste bewaartechnieken ter wereld. Het is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten wordt gebruikt om een product te maken. Deze processen zorgen ervoor dat er stoffen worden omgezet waardoor de smaak, geur en het uiterlijk verandert. De gefermenteerde rode bieten kan je gebruiken in bijvoorbeeld een salade, op een burger of als extra bij een bietencarpaccio.

Ingrediënten
500 gram geschilde rode bieten
1 eetlepel anijszaad
500 ml water
1 eetlepel zeezout (zonder jodium)
Een gewichtje om de bieten in de vloeistof te houden

Bereidingswijze

  1. Snijd de bieten in het gewenste formaat.

  2. Meng de bieten en het anijszaad in een goed afsluitbare schone pot en giet het water en zout erbij.

  3. Laat bovenaan een paar centimeter vrij. Doe de pot dicht en schud voorzichtig totdat het zout is opgelost.

  4. Leg er nu een gewichtje in zodat er maar een beetje lucht overblijft en de bieten in de vloeistof blijven.

  5. Laat de pot 14 dagen op kamertemperatuur staan. Laat bij het gebruik van een schroefdeksel af en toe wat gas ontsnappen.

  6. Na veertien dagen zijn de bieten klaar om te eten, maar je kunt ze beter nog een maand in de koelkast laten rijpen. Ongeopende potten blijven minstens 6 maanden houdbaar.


Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om je eigen gefermenteerde bieten of andere groente te maken? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Olie, azijn, zout & zuur
Johan Björkman
ISBN: 9789461432193
Uitgever: Good Cook B.V.
Prijs: €20,95

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

3 Reacties

Er komt een wit laagje bij erop kan dat kwaad

11:48 19 januari 2024

Hi Hilde, Na hoeveel dagen zag je het witte laagje verschijnen? Ik hoor het graag van je! :-) Groetjes, Daniëlle

11:48 19 januari 2024

Beste, Als je meer inlichtingen wenst over het boek "Olie, azijn, zout & zuur" wordt je doorverwezen naar de site van Bol.com. Waarom niet doorverwijzen naar de plaatselijke zelfstandige boekhandel, die u dit boek ook kan leveren en het in deze tijden van e-commerce al moeilijk genoeg heeft. Als bijkomend voordeel heb je dat er geen extra wagens moeten rondrijden om het boek bij je thuis te bezorgen. Alle kleine acties helpen de plaatselijke zelfstandige boekhandel in stand te houden.

11:48 19 januari 2024

Beste Marc, Bedankt voor je opmerking en zeker een goed punt wat je maakt! Voor de lezers maken wij een link naar bol.com en ontvangen zelf de boeken door externe partijen. Natuurlijk kan je zelf ervoor kiezen om het boek op een andere manier aan te schaffen dan bol.com. Groetjes, Daniëlle

11:48 19 januari 2024

Een vraagje: maakt het uit of de bietengekookt of rauw zijn?

11:48 19 januari 2024

Hoi Treesl, bedankt voor je vraag! Je kan in dit recept het beste rauwe, geschilde bieten gebruiken. Veel kookplezier!

11:48 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.