Kapha: Eenvoudige koolschotel
Sylvia Kuperus

Kapha: Eenvoudige koolschotel

donderdag 03 april 2014
Dit lunchrecept is helemaal afgestemd op de Kapha dosha. Maar je begrijpt wanneer je gaat spelen met dit recept je het ook kunt gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus naar hartenlust! Meer weten over lunchen volgens de Ayurvedische richtlijnen? Lees hier.

KAPHA: Eenvoudige koolschotel
Een prachtig gerecht voor Kapha als lunch is een koolschotel. Kool is licht, bevat veel lucht en is met de juiste kruiden goed te verteren. Je gebruikt nu juist verwarmende kruiden zoals mosterdzaad en peper, en een beetje honing om te zoeten. Een Kapha mag met mate honing gebruiken. Tijdens de Kapha-les in de Kookstudio van Rada hebben meerder personen ervaren hoe reinigend deze maaltijd is. Licht en snel te verteren!

Ingrediënten (4-5 personen)
1 middelgrote kool (witte- of spitskool)
1 eetlepel ghee of kokosolie
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel komijnzaad
½ theelepel zwarte peper
¼ theelepel asafoetida
1 theelepel kurkuma poeder
1 eetlepel gemalen koriander
½ - 1  theelepel zout
1 eetlepel citroensap
2 theelepels honing
2 eetlepels gesneden korianderblaadjes ter garnering

Bereidingswijze
Was de kool en snij hem in reepjes van ca. 1 cm. Verhit de ghee in een koekenpan of wok, draai de vlam laag en bak de mosterdzaadjes (deksel erop voor als ze eruit springen) en de komijn. Voeg daarna de asafoetida en de zwarte peper toe en vervolgens de kool, de kurkuma en de gemalen koriander. Laat de kool 5-10 minuten bakken en maak het gerecht af met zout, citroensap en honing. Garneren met de verse koriander. Hierbij zou je wat quinoa kunnen maken of een kleine hoeveelheid kitchari (in dit geval zonder groenten) om een volwaardig lunchrecept te hebben. Drink er een kopje warme kruidenthee of gemberthee bij.

Meer Ayurvedische lunchinspiratie
Meer lunchinspiratie? Dat kan! Enkele van deze recepten zijn van Rada Meursing, bij wie ondermeer Ayurvedische kookworkshops en cursussen gegeven worden. Kijk op www.kookstudio.net voor extra informatie en meer Ayurvedische recepten.

Door gastblogger Sylvia Kuperus
www.agnifabriek.nl

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

Dankjewel. Precies wat ik zocht,

16:08 16 maart 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.