Dit lunchrecept is helemaal afgestemd op de Kapha dosha. Maar je begrijpt wanneer je gaat spelen met dit recept je het ook kunt gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus naar hartenlust! Meer weten over lunchen volgens de Ayurvedische richtlijnen? Lees hier.
KAPHA: Eenvoudige koolschotel
Een prachtig gerecht voor Kapha als lunch is een koolschotel. Kool is licht, bevat veel lucht en is met de juiste kruiden goed te verteren. Je gebruikt nu juist verwarmende kruiden zoals mosterdzaad en peper, en een beetje honing om te zoeten. Een Kapha mag met mate honing gebruiken. Tijdens de Kapha-les in de Kookstudio van Rada hebben meerder personen ervaren hoe reinigend deze maaltijd is. Licht en snel te verteren!
Ingrediënten (4-5 personen)
1 middelgrote kool (witte- of spitskool)
1 eetlepel ghee of kokosolie
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel komijnzaad
½ theelepel zwarte peper
¼ theelepel asafoetida
1 theelepel kurkuma poeder
1 eetlepel gemalen koriander
½ - 1 theelepel zout
1 eetlepel citroensap
2 theelepels honing
2 eetlepels gesneden korianderblaadjes ter garnering
Bereidingswijze
Was de kool en snij hem in reepjes van ca. 1 cm. Verhit de ghee in een koekenpan of wok, draai de vlam laag en bak de mosterdzaadjes (deksel erop voor als ze eruit springen) en de komijn. Voeg daarna de asafoetida en de zwarte peper toe en vervolgens de kool, de kurkuma en de gemalen koriander. Laat de kool 5-10 minuten bakken en maak het gerecht af met zout, citroensap en honing. Garneren met de verse koriander. Hierbij zou je wat quinoa kunnen maken of een kleine hoeveelheid kitchari (in dit geval zonder groenten) om een volwaardig lunchrecept te hebben. Drink er een kopje warme kruidenthee of gemberthee bij.
Meer Ayurvedische lunchinspiratie
Meer lunchinspiratie? Dat kan! Enkele van deze recepten zijn van Rada Meursing, bij wie ondermeer Ayurvedische kookworkshops en cursussen gegeven worden. Kijk op www.kookstudio.net voor extra informatie en meer Ayurvedische recepten.
Door gastblogger Sylvia Kuperus
www.agnifabriek.nl
KAPHA: Eenvoudige koolschotel
Een prachtig gerecht voor Kapha als lunch is een koolschotel. Kool is licht, bevat veel lucht en is met de juiste kruiden goed te verteren. Je gebruikt nu juist verwarmende kruiden zoals mosterdzaad en peper, en een beetje honing om te zoeten. Een Kapha mag met mate honing gebruiken. Tijdens de Kapha-les in de Kookstudio van Rada hebben meerder personen ervaren hoe reinigend deze maaltijd is. Licht en snel te verteren!
Ingrediënten (4-5 personen)
1 middelgrote kool (witte- of spitskool)
1 eetlepel ghee of kokosolie
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel komijnzaad
½ theelepel zwarte peper
¼ theelepel asafoetida
1 theelepel kurkuma poeder
1 eetlepel gemalen koriander
½ - 1 theelepel zout
1 eetlepel citroensap
2 theelepels honing
2 eetlepels gesneden korianderblaadjes ter garnering
Bereidingswijze
Was de kool en snij hem in reepjes van ca. 1 cm. Verhit de ghee in een koekenpan of wok, draai de vlam laag en bak de mosterdzaadjes (deksel erop voor als ze eruit springen) en de komijn. Voeg daarna de asafoetida en de zwarte peper toe en vervolgens de kool, de kurkuma en de gemalen koriander. Laat de kool 5-10 minuten bakken en maak het gerecht af met zout, citroensap en honing. Garneren met de verse koriander. Hierbij zou je wat quinoa kunnen maken of een kleine hoeveelheid kitchari (in dit geval zonder groenten) om een volwaardig lunchrecept te hebben. Drink er een kopje warme kruidenthee of gemberthee bij.
Meer Ayurvedische lunchinspiratie
Meer lunchinspiratie? Dat kan! Enkele van deze recepten zijn van Rada Meursing, bij wie ondermeer Ayurvedische kookworkshops en cursussen gegeven worden. Kijk op www.kookstudio.net voor extra informatie en meer Ayurvedische recepten.
Door gastblogger Sylvia Kuperus
www.agnifabriek.nl
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Dankjewel. Precies wat ik zocht,
16:08 16 maart 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.