Kapha: Sambarsoep (toor-dahl)
Sylvia Kuperus

Kapha: Sambarsoep (toor-dahl)

donderdag 10 april 2014
Naar recept

Deze avondmaaltijd is helemaal afgestemd op de Kapha dosha. Maar je begrijpt wanneer je gaat spelen met dit recept je het ook kunt gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus naar hartenlust! Meer weten over dineren volgens de Ayurvedische richtlijnen? Lees hier

Kapha: Sambarsoep (toor-dahl)


Sambar is een beroemd Zuid Indiaas gerecht. Toor-dahl is speciaal goed voor Kapha omdat het de smaak wrang in zich heeft en verwarmend is. Je kunt het maken in de vorm van soep door meer water en geen of weinig groenten toe te voegen (waterkers of spinazie zijn een aanrader). Je kunt er ook een stoofpot van maken. Dan gebruik je meer groenten en bijvoorbeeld aardappelen en wortel die je meekookt als de dahl half gaar is. Velen hebben in de kookcursussen van Rada deze maaltijd als bijzonder reinigend ervaren. Prachtig om toe te passen tijdens een voorjaarsschoonmaak. Nu dus!

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten

Zet alles op je lijst

Bereidingswijze

Stap 1

Was de dahl vijf keer. Soms is de toor-dahl olie-achtig, dan moet je hem wassen in heet water. Breng de dahl aan de kook met 1 liter water en de kurkuma. Laat de dahl koken tot hij gaar is, ongeveer een uur. Stoom ondertussen de groenten met een lange kooktijd, zoals sperziebonen, wortels, spruitjes etc. Meng de tamarindepasta (begin met 1 eetlepel en kijk als de soep klaar is of je nog wat meer wilt gebruiken. Hetzelfde geldt voor de palmsuiker), de kokos en de palmsuiker met wat water. Voeg dit aan de dahl toe en maal de dahl met een staafmixer tot een soep. Voeg de gestoomde groenten toe. Verhit de ghee, draai de vlam laag en bak het mosterdzaad. Voeg daarna de kerrieblaadjes, het fenegriekzaad, de zwarte peper en de asefoetida toe. Doe de kruiden bij de dahl en maak de dahl af met het zout en de verse koriander. Voeg desgewenst meer water toe en eventueel wat gesneden waterkers, spinazie of andere groente die je nog even laat meekoken.

Meer Ayurvedische dinerinspiratie


Meer dinerinspiratie? Dat kan! Enkele van deze recepten zijn van Rada Meursing, bij wie ondermeer Ayurvedische kookworkshops en cursussen gegeven worden. Kijk op www.kookstudio.net voor extra informatie en meer Ayurvedische recepten.

Door gastblogger Sylvia Kuperus
www.agnifabriek.nl

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

2 Reacties

U heeft in oktober 2021 uitleg gegeven tijdens de kookles van Rada in Utrecht. Ik ben spartaans qua eetgedrag, drink en rook niet maar ik had last van eten vanwege onbekendheid met constituties. Ik at en dronk mezelf steeds zieker, hoewel het gezond leek. Waanzin voor een basis kapha om 2 liter water te drinken, rauwe smoothies en koude salades te nuttigen. Ik ben blij met de inzichten aangaande Ayurveda die ik sinds kort heb mogen opdoen. Mijn gezondheid gaat steeds en vooral sneller beter. Dank u wel.

12:21 19 januari 2024

Hi Laetitia, Wat super fijn om te horen dat het beter gaat met je gezondheid. Hopelijk zal dit alleen maar beter worden en krijg je meer plezier in het eten met Ayurveda! Liefs, Karlijn

12:21 19 januari 2024

Beste Ik kreeg te horen dat ik een Kapha - Pitta dosha ben , maar mijn kapha te hoog is. Welke gerechten kan ik dan gebruiken? Die van Kapha? Dank

12:21 19 januari 2024

Dag Katrien, dat klopt! Alle kapha gerechten zijn kapha balancerend. Op dit blog onder leefstijl > Ayurveda vind je speciale Kapha tips en Kapha recepten voor ontbijt, lunch en diner :-) succes!

12:21 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.