Recepten
Het kookboek Kerst is een must-have voor deze feestdagen! Dit boek, geschreven door Arno en Mireille van The Holy Kauw Company, staat boordevol makkelijke kerstrecepten en feestelijke ideeën voor Oud & Nieuw. Vandaag mogen wij weer een recept uit dit boek met jullie delen: 'gehaktbrood' van linzen, paddenstoel en cranberry's!
Ingrediënten
Voor 6-12 personen
1 uur en 25 minuten bereidingstijd
Voor de topping
200 g verse cranberry’s
4 el kristalsuiker
Voor het 'gehaktbrood'
1 rode ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
400 g gekookte rode linzen
250 g gemengde paddenstoelen, fijngehakt
60 g pijnboompitten, geroosterd
6 el gebroken lijnzaad
45 g havermoutmeel (of bloem)
75 g paneermeel
70 g rozijnen
½ appel, geraspt
blaadjes van 2 takjes salie, gehakt
blaadjes van 2 takjes tijm, gehakt
naaldjes van 3 takjes rozemarijn, gehakt
1 el zoute sojasaus
peper en zout
Bereidingswijze
Tip!
Lekker met aardappels uit de oven.
Heb jij dit recept of een ander recept uit Kerst gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
Kerst
Arno van Elst, Mireille van Elst
Uitgeverij: Uitgeverij Snor
ISBN: 9789463140744
Prijs: €21.99
Ingrediënten
Voor 6-12 personen
1 uur en 25 minuten bereidingstijd
Voor de topping
200 g verse cranberry’s
4 el kristalsuiker
Voor het 'gehaktbrood'
1 rode ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
400 g gekookte rode linzen
250 g gemengde paddenstoelen, fijngehakt
60 g pijnboompitten, geroosterd
6 el gebroken lijnzaad
45 g havermoutmeel (of bloem)
75 g paneermeel
70 g rozijnen
½ appel, geraspt
blaadjes van 2 takjes salie, gehakt
blaadjes van 2 takjes tijm, gehakt
naaldjes van 3 takjes rozemarijn, gehakt
1 el zoute sojasaus
peper en zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor tot 190 °C.
- Doe de cranberry’s samen met de suiker in een steelpannetje en verwarm op laag vuur circa 5 minuten tot de suiker is opgelost een er een beetje sap onderin het pannetje zit. Draai het vuur uit.
- Doe alle ingrediënten voor het brood in een grote kom en kneed goed door totdat een mooi mengsel ontstaat dat lijkt op gehakt.
- Vet een cakeblik in en leg er een stuk bakpapier in dat de bodem en zijkanten bedekt en aan beide kanten flink uitsteekt zodat je het gehaktbrood straks met het bakpapier uit de vorm los kunt tillen.
- Schep de cranberry’s op het bakpapier in het cakeblik en schep daarop het linzendeeg. Druk het deeg goed aan en maak het vlak met de bolle kant van een lepel.
- Bak het gehaktbrood circa 1 uur in het midden van de oven.
- Haal het linzenbrood uit de oven en laat 20 minuten rusten onder aluminiumfolie. Leg een langwerpig bord of een lange plank op het cakeblik en keer het om zodat het brood gestort kan worden. Als dit lastig gaat, kun je het bakpapier gebruiken.
- Haal het bakpapier heel voorzichtig van de bovenkant af en snijd voorzichtig plakjes van het 'gehaktbrood'.
Tip!
Lekker met aardappels uit de oven.
Heb jij dit recept of een ander recept uit Kerst gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
Kerst
Arno van Elst, Mireille van Elst
Uitgeverij: Uitgeverij Snor
ISBN: 9789463140744
Prijs: €21.99
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.