The Curry Guy Easy: Dal Makhani
Lieske van der Waals

The Curry Guy Easy: Dal Makhani

maandag 24 juni 2019
Naar recept

Dit recept komt uit het boek The Curry Guy Easy. Het kookboek van Dan Toombs staat vol met meer dan 100 eenvoudige curry's en bijgerechten uit de Indiase keuken. Van tandoori-maaltijden tot curry's en bijgerechten. Vandaag delen wij het recept voor Dal Makhani met jullie. Wees wel gewaarschuwd: deze bonenschotel staat niet een-twee-drie op tafel, maar het is het wachten waard. Probeer het nu zelf!

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten

Bereidingswijze

Stap 1

Laat de bonen in een grote pan water op middelhoog vuur zachtjes koken, tot ze zo zacht zijn dat ze uit elkaar vallen. Het kan zijn dat je af en toe wat water moet toevoegen. Na ongeveer 3 tot 4 uur zachtjes koken, zijn de bonen perfect gaar. Giet de bonen af, vang het kookvocht daarbij op en zet alles apart.

Stap 2

Om tijd te besparen, kun je de volgende stappen uitvoeren terwijl de bonen staan te koken. Verhit de koolzaadolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden ui toe aan de hete olie en bak in ongeveer 10 minuten zacht en lichtbruin. Roer de knoflook-gemberpasta erdoor, bak ongeveer 30 seconden en voeg dan de tomaat, het chilipoeder, het kurkumapoeder, de garam masala en het paprikapoeder toe. Bak 1 minuut en voeg dan 125 ml van het opgevangen kookvocht toe. Breng aan de kook en voeg de gekookte bonen toe. Kook 5 minuten op hoog vuur en voeg indien nodig meer opgevangen kookvocht toe. De dal moet dik en soepachtig zijn.

Stap 3

Breng op smaak met het zout. Ik adviseer ongeveer 2 theelepels, maar zoals met alle recepten in dit kookboek is de hoeveelheid zout die je toevoegt een kwestie van smaak. Makhani betekent boter, dus die kun je niet weglaten. Ik raad je aan om ongeveer 3 eetlepels te gebruiken, maar als je dat te veel vindt, voeg je minder toe, de dal is dan alsnog lekker. Roer het merendeel van de boter erdoor, verdeel de rest over de dal en laat smelten. Sprenkel de room erover, bestrooi met de gehakte koriander en je meesterwerk is klaar om geserveerd te worden.

Heb jij dit recept of een ander recept uit The Curry Guy Easy gemaakt? Wat vond je er van? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

The Curry Guy Easy
Auteur: Dan Toombs
Uitgever: Cook Good B.V
Prijs: €15,99
ISBN: 9781787131286

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Klinkt heerlijk! Maar boter en slagroom zijn niet vegan... Vegan boter is makkelijk te verkrijgen bij de supermarkt, maar zou je de slagroom kunnen vervangen door bijv. Alpro kookroom of is dat niet "stevig" genoeg?

11:50 19 januari 2024

Ik maak het altijd met ca. 50 gr. kokos creme ipv boter en slagroom en met groene linzen ipv mung beans en met vindaloo curry ipv garam masala en ook een beetje kaneel , wat cardamom en foeliepoeder. Er hoeft ook niet zoveel vet in om het gerecht de romige smaak te geven. Verder is dit een super lekker gerecht , een echte aanrader en met soja eiwit isolaat erdoorheen een volledige maaltijd voor de vegetarier.

11:50 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.