Recepten
Dit recept voor koolhydraatarme bloemkoolrisotto met kastanjechampignons en rozemarijn is een heerlijk alternatief voor de traditionele risotto gemaakt met rijst. Door de rijst te vervangen door fijngehakte bloemkool, wordt het koolhydraatgehalte verlaagd en wordt het gerecht lichter en gezonder. De toevoeging van kastanjechampignons en rozemarijn geeft een heerlijke smaak en aroma aan dit gerecht. Het is een perfecte keuze voor een smakelijk en voedzaam diner. Volg de onderstaande stappen om deze eenvoudige en smakelijke koolhydraatarme bloemkoolrisotto te bereiden.
Ingrediënten
voor 4 personen
2 stengels bosui, in ringen
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 ui, in ringen
800 g bloemkoolrijst
500 g kastanjechampignons, in plakjes
15 g rozemarijn, fijngesneden
200 ml plantaardige room
100 ml witte wijn
100 ml groentebouillon
2 el olijfolie
sap van 1 citroen
zout en peper
Bereidingswijze
1. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan en fruit hierin de knoflook en ui op middelhoog vuur. Voeg de bloemkoolrijst toe en bak kort mee. Blus af met witte wijn en voeg de helft van de bouillon, de plantaardige room en de bosui toe. Laat de bloemkoolrisotto zonder deksel circa 3-5 minuten op middelhoog vuur koken totdat vrijwel al het vocht is verdampt. Roer af en toe door.
2. Voeg de rest van de bouillon en de plantaardige melk erbij en laat de bloemkool nog eventjes doorkoken totdat je een risotto-achtige textuur ziet.
3. Bak ondertussen de kastanjechampignons met een beetje olijfolie en peper en zout naar smaak en schep een gedeelte van de champignons door de risotto heen.Zet het vuur nu uit en schep de bloemkoolrisotto in mooie diepen borden. Besprenkel de risotto met het sap van de citroen. Garneer met de gebakken champignons en de overgebleven rozemarijn.
Welke vegetarische koolhydraatarme recepten maak jij graag of heb jij al geprobeerd? Laat het ons weten in een reactie, via Instagram of op Facebook. Wij zijn benieuwd!
Ingrediënten
voor 4 personen
2 stengels bosui, in ringen
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 ui, in ringen
800 g bloemkoolrijst
500 g kastanjechampignons, in plakjes
15 g rozemarijn, fijngesneden
200 ml plantaardige room
100 ml witte wijn
100 ml groentebouillon
2 el olijfolie
sap van 1 citroen
zout en peper
Bereidingswijze
1. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan en fruit hierin de knoflook en ui op middelhoog vuur. Voeg de bloemkoolrijst toe en bak kort mee. Blus af met witte wijn en voeg de helft van de bouillon, de plantaardige room en de bosui toe. Laat de bloemkoolrisotto zonder deksel circa 3-5 minuten op middelhoog vuur koken totdat vrijwel al het vocht is verdampt. Roer af en toe door.
2. Voeg de rest van de bouillon en de plantaardige melk erbij en laat de bloemkool nog eventjes doorkoken totdat je een risotto-achtige textuur ziet.
3. Bak ondertussen de kastanjechampignons met een beetje olijfolie en peper en zout naar smaak en schep een gedeelte van de champignons door de risotto heen.Zet het vuur nu uit en schep de bloemkoolrisotto in mooie diepen borden. Besprenkel de risotto met het sap van de citroen. Garneer met de gebakken champignons en de overgebleven rozemarijn.
Welke vegetarische koolhydraatarme recepten maak jij graag of heb jij al geprobeerd? Laat het ons weten in een reactie, via Instagram of op Facebook. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Klinkt lekker, is er iets waarmee ik de witte wijn kan vervangen?
11:39 19 januari 2024Hi Wiedeke, je kunt witte wijn vervangen door bouillon :-)
11:39 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.