De kruidnoot blijft een overheerlijke klassieker die elk jaar (lekker vroeg) in de schappen ligt. We kunnen er geen genoeg van krijgen! Maar soms is het leuk om de klassieker in een ander jasje te steken. Heb jij nog tijd over om voor vanavond een heerlijke batch aan kruidnoten te bakken? Probeer dan eens één van deze kruidnoot recepten! 5 keer kruidnoten met een twist! Voor het basisrecept hebben wij het recept genomen van Rutger Bakt.
250 g bloem
125 g bruine basterdsuiker
125 g boter op kamertemperatuur
2-3 el melk
1,5 el speculaaskruiden
2 tl bakpoeder
¼ tl zoubakpapier
1x basisrecept
50 g pure chocolade
1 tl chili vlokken (2 à 3 vlokken per kruidnoot)
Basisrecept
250 g bloem
125 g bruine basterdsuiker
125 g boter op kamertemperatuur
2-3 el melk
1,5 el speculaaskruiden
2 tl bakpoeder
¼ tl zoubakpapier
Pure chocolade chili kruidnoten
1x basisrecept
50 g pure chocolade
1 tl chili vlokken (2 à 3 vlokken per kruidnoot)
Melkchocolade kokos kruidnoten
1x basisrecept
50 g melkchocolade
2 el kokosrasp
Witte chocolade matcha kruidnoten
1x basisrecept
50 g witte chocolade
2 tl matchapoeder
Gember kruidnoten
1x basisrecept
2 tl fijngehakte gember
Ras el hanout kruidnoten
1x basisrecept
1 tl ras el hanout kruiden
Hoe maak je het?
- Doe alle ingrediënten van het basisrecept, behalve de melk, in een kom en kneed dit door elkaar. Voeg rond de twee eetlepels melk toe om er een mooi deeg van te maken. Kneed het niet te lang, het is al goed wanneer je er een bal van kunt maken. Indien je de gember of ras el hanout kruidnoten maakt, kneed je de gember of de ras el hanout kruiden mee door het deeg.
- Verpak het deeg in folie en leg het minimaal een halfuur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Maak kleine balletjes (ongeveer ten grootte van een knikker) van het deeg en druk ze een klein beetje plat.
- Bak de kruidnoten 15 tot 20 minuten en laat ze daarna afkoelen.
Voor de kruidnoot recepten
- Smelt de chocolade en dip de kruidnoten hierin.
- Strooi/leg de toppings over de kruidnoten, wanneer de chocolade nog niet hard is.
- Laat de kruidnoten staan totdat de chocolade weer hard is geworden.
Heb jij deze kruidnoten of een ander sinterklaasrecept gemaakt? Wat is jouw favoriet of heb jij een andere twist op de klassieke kruidnoot? Laat het ons weten in een reactie via de website, Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.