Upside-down perentaart
Een upside-down cake is eigenlijk niet veel meer dan een omgedraaide taart. Bij deze omgekeerde taart wordt het beslag bovenop een laag fruit gegoten, zoals ananas, appel of perzik, vaak met een laagje karamel of bruine suiker erbij. Tijdens het bakken karamelliseert het fruit en vormt het een glanzende, zoete topping.
Zodra de cake uit de oven komt, wordt hij voorzichtig omgedraaid, waardoor het fruit bovenop komt te liggen, perfect gepresenteerd. Deze taart is niet alleen makkelijk te maken, maar zorgt ook voor een verrassend mooie presentatie. Met elke plak krijg je een combinatie van luchtige cake en zachte, zoete fruitlaag – een dessert dat simpel maar toch indrukwekkend is, en perfect bij een kop thee of koffie!
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de taart
Ingrediënten voor de karamel
Zo maak je deze vegan perentaart
Stap 1
Verwarm de oven voor op 175 °C en vet een taartvorm in of bekleed deze met bakpapier.
Stap 2
Smelt de vegan boter in een steelpan op lage temperatuur. Verwijder van de warmtebron zodra de boter is gesmolten en voeg de donkere basterdsuiker, ahornsiroop, zout en kaneel voor de karamel topping toe. Meng goed en giet dit vervolgens in de bodem van de taartvorm.
Stap 3
Ontpit de peren en snijd ze in dunne plakken. Plaats de plakjes peer op de karamel topping en maak er mooie spiraalvormige laagjes van. Verspreid daarna de pecannoten over de laag met peer.
Stap 4
Meng in een kom de tarwebloem, zout, kaneel en bakpoeder.
Stap 5
Meng in een andere kom de plantaardige melk, olie, lichte basterdsuiker en vanille extract. Voeg dit mengsel langzaamaan toe aan het droge mengsel met de bloem terwijl je goed mengt. Giet dit daarna in de taartvorm, boven op de laag met peer en pecannoten.
Stap 6
Bak de perentaart 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Haal dan de taart uit de oven en laat het bijna compleet afkoelen. Keer nu de taart voorzichtig om zodat de karamellaag bovenop komt. De karamel zal een beetje uitlopen.
Stap 7
Garneer de stukken taart eventueel met nog wat gehakte pecannoten en je heerlijke omgekeerde perentaart is klaar om te serveren!
Heb jij deze herfstige perentaart al geprobeerd?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Op zoek naar meer recepten met peer? Neem dan een kijkje in dit artikel.
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
5 Reacties
Welke Plantaardige melk is het meest geschikt?
22:01 15 januari 2025Hi Lara! Wij gebruiken vaak sojamelk voor dit soort recepten! Liefs, Karlijn
09:33 17 januari 2025Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Heerlijke perentaart. De pecannoten geven een bite. Ik heb wel een vraag: kun je deze taart invriezen⁉️
17:33 22 december 2024Hi Elvire, wat leuk om te lezen dat je het een lekker recept vindt! We hopen dat je hem nog vaak zult maken. En om terug te komen op je vraag: Ja, deze taart kun je prima invriezen; laat hem eerst volledig afkoelen, verpak hem luchtdicht, en bewaar hem maximaal 3 maanden! Liefs, Karlijn
11:44 30 december 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hi welk formaat bakvorm gebruik je voor dit recept?
08:34 11 december 2024Hi Julia! Gewoon een standaard maat, dus diameter 24 cm is prima. Liefs, Karlijn
10:59 11 december 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Kun je Ghee gebruiken ipv begane boter?
01:59 30 november 2024Hi Bernike. Ja, ghee kan gewone boter vervangen in recepten, vooral bij bakken of braden vanwege het hogere rookpunt en de nootachtige smaak. Liefs, Karlijn
09:08 09 december 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.