Omdat ik wil laten zien dat vegetarische keuken oneindig veel mogelijkheden bied, besteed ik de komende weken speciale aandacht aan wereldgerechten. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar vegetarisch eten een speciale plek in neemt. Deze week aandacht voor de Mezzes uit de Libanese keuken met het recept voor Labneh, een traditionele Libanese yoghurtdip van kruidige hangop. Speciaal voor De Hippe Vegetariër van restaurant Nomads!
Labneh
Labneh is een populaire mezze uit Libanon. Deze romige yoghurtdip van hangop wordt met gevarieerde ingrediënten op smaak gebracht wordt. Ingrediënten die in een Labneh niet mogen ontbreken zijn citroen, munt, olijven sesam en zatar. Het grootste verschil met hangop in Nederland is dat de Libanese versie wordt gegeten als een hartig gerecht met zoute ingrediënten en een goede olijfolie in combinatie met brood.
Ingrediënten
Voor
personen
Benodigdheden
Bereidingswijze
Stap 1
Doe alle ingrediënten in de keukenmachine behalve de olijfolie. Pak een vochtige theedoek en leg die op een vergiet. Giet het yoghurtmengsel in de theedoek met daaronder een grote kom en laat het een dag staan. Schep de uitgelekte yoghurt in een bakje en besprenkel met olijfolie. Hoe makkelijk is dit!
Recept van restaurant Nomads

Restaurant Nomads
Restaurant Nomads voelt als een traditioneel Arabisch huis. Alles in Nomads is door het Oosten geïnspireerd: koperen lampen met warm gekleurde stenen en ruwe bronzen schalen waaruit je samen kan eten. In Nomads dineert men, traditiegetrouw, niet aan een tafel. Gasten kunnen plaatsnemen in de ‘Al’Kubbah’ – een nisje waar men bij elkaar kan zitten – of doorlopen naar de ‘Wast ad-der’, een betoverende ruimte met een groot, rond ligbed met stapels kussens. Na binnenkomst worden de gasten verzocht de schoenen uit te trekken en worden de handen – naar goed Arabisch gebruik - gewassen met vers rozenwater. Hierna word je de rest van de avond verwend door Chef-kok Issam Bensaleh die samen met zijn keukenteam, authentieke Arabische gerechten (Mezzes) creëert om samen van te genieten. Het Arabische eten, decor en de beleving maken Nomads tot een andere wereld midden in het centrum van Amsterdam.
Nomads, Rozengracht 133 Amsterdam, 020 344 6401, www.nomads.nl
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Kun je labneh ook warm verwerken? .
12:18 19 januari 2024Beste Els, Labneh wordt normaliter koud geserveerd, wel zou je het door een warm gerecht heen kunnen verwerken. Hiermee zou je kunnen experimenteren :-)
12:18 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.