Recepten
De winkel ligt vol met lekkere plantaardige burgers, maar wist je dat je die ook heel makkelijk zelf kan maken? Onze lezer en gastblogger Maartje maakte een heerlijke burger en deelde met ons haar recept. Vandaag op het menu: linzen couscous burger met wortel-peterseliepesto!
Ingrediënten
Voor 10-12 burgers
2 uur en 30 minuten bereidingstijd
1 flinke venkelknol
100 g linzen couscous
1 teen knoflook
1 rode ui
1 g venkelzaad
30 g rozijnen
2 el olijfolie + extra om te bakken
peper en zout
Voor de pesto
80 g wortel
1 teentje knoflook
25 g oude kaas
15 g peterselie
20 g pompoenpitten
50 g olijfolie
citroensap
zout
Bereidingswijze
Ga jij deze burgers maken? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in de reacties, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!
Ingrediënten
Voor 10-12 burgers
2 uur en 30 minuten bereidingstijd
1 flinke venkelknol
100 g linzen couscous
1 teen knoflook
1 rode ui
1 g venkelzaad
30 g rozijnen
2 el olijfolie + extra om te bakken
peper en zout
Voor de pesto
80 g wortel
1 teentje knoflook
25 g oude kaas
15 g peterselie
20 g pompoenpitten
50 g olijfolie
citroensap
zout
Bereidingswijze
- Snijd de venkelknol in de lengte doormidden en leg beide helften met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de venkelhelften elk met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
- Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven en stel de oven in op 220 °C. Rooster de venkelhelften 25 minuten, draai ze dan om en rooster ze nog 10 minuten. Laat de venkel afkoelen.
- Doe de couscous in een hittebestendig, afsluitbaar schaaltje, overgiet dit met 100 ml kokend water, sluit het schaaltje af en laat de couscous 5 minuten wellen. Laat de couscous daarna afkoelen.
- Pel de knoflook en de ui en snipper ze grof. Snijd de venkel in stukken.
- Doe de venkel, de linzencouscous, de knoflook, de ui en het venkelzaad in de kom van een keukenmachine en pureer alles tot een grove, stevige massa.
- Roer de rozijnen door het venkelmengsel en breng alles op smaak met zout en peper. Laat het venkelmengsel minimaal 60 minuten opstijven in de koelkast.
- Rasp voor de pesto de wortel grof. Pel en snipper de knoflook. Rasp de kaas grof.
- Doe de wortel, de knoflook, de kaas, de peterselie en de pompoenpitten samen met de olijfolie in de kom van een keukenmachine en maal tot een grove pesto. Voeg eventueel een extra scheutje water toe voor een fijnere structuur. Breng de pesto op smaak met zout en citroensap.
- Vorm 10 tot 12 kleine burgers van de venkelmassa.
- Verhit een koekenpan, doe er een scheutje olijfolie en de burgers in en bak ze 4 tot 5 minuten op halfhoog vuur aan de ene kant en nog 2 tot 3 minuten aan de andere kant, tot ze goudbruin zijn. Of bak de burgers in een op 220 °C voorverwarmde oven 15 minuten aan de ene kant en nog 5 minuten aan de andere kant, tot ze goudbruin zijn.
Ga jij deze burgers maken? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in de reacties, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Hoe en hoelang kun je de burgers het beste bewaren en opnieuw opbakken?
11:45 19 januari 2024Hoi Miranda, k denk dat je de burgers ongebakken niet al te lang moet bewaren, misschien 1 of 2 dagen, en dan zeker in de koelkast. Eenmaal gebakken zou ik ze maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast. Opwarmen in de oven op een niet te hoge temperatuur (100-150 graden), 10 tot 15 minuten, of misschien in een klein beetje olijfolie in een koekenpan, en dan zachtjes verwarmen aan beide kanten.
11:45 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.