Recepten
Made by Ellen is het eerste kookboek van Ellen van Duijn: blogger (madebyellen.com), receptontwikkelaar, foodfotograaf en stylist. Met een chefkok als moeder en een gastheer-sommelier als vader, is Ellen opgegroeid met lekker en vers eten. Dit laat zij ons zien in haar kookboek Made by Ellen. Vandaag mogen wij een van haar recepten met jullie delen. Ga aan de slag met deze spectaculaire bloemkool-wellington!
Ingrediënten
Voor 4 personen
10 minuten voorbereidingstijd
1 uur kooktijd
1 hele bloemkool
50 g roomkaas
1 el verse tijmblaadjes, fijngehakt
peper en zout
4 plakjes (roomboter)bladerdeeg
1 ei, losgeklopt
Voor de kaasfondue
20 g roomboter
½ teentje knoflook, geperst
20 g bloem
200 ml witte wijn
100 g boerenkaas, geraspt
100 g licht pittige kaas, geraspt
snuf nootmuskaat
zwarte peper
Bereidingswijze
Tip!
Ben je met een hele grote groep mensen? Geen probleem, maak dan gewoon meerdere bloemkolen klaar. Ze kunnen tegelijk in de oven!
Heb jij dit recept uit Made by Ellen van Ellen van Duijn gemaakt? Wat vond je er van? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
Made by Ellen
Ellen van Duijn
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046825433
Prijs: €25.99
Ingrediënten
Voor 4 personen
10 minuten voorbereidingstijd
1 uur kooktijd
1 hele bloemkool
50 g roomkaas
1 el verse tijmblaadjes, fijngehakt
peper en zout
4 plakjes (roomboter)bladerdeeg
1 ei, losgeklopt
Voor de kaasfondue
20 g roomboter
½ teentje knoflook, geperst
20 g bloem
200 ml witte wijn
100 g boerenkaas, geraspt
100 g licht pittige kaas, geraspt
snuf nootmuskaat
zwarte peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd het onderste stukje van de stronk zodat hij kan blijven staan. Wrijf de bloemkool in met olijfolie en rooster deze 30-35 minuten totdat hij goudbruin is. Laat de bloemkool helemaal afkoelen.
- Meng ondertussen de roomkaas en de tijm met een staafmixer en breng royaal op smaak met peper en zout. Bestrijk de afgekoelde bloemkool gelijkmatig met het roomkaasmengsel.
- Leg de plakjes bladerdeeg in een vierkant met de randen net over elkaar. Druk licht aan en rol het deeg een heel klein beetje met de deegroller uit om het iets dunner te krijgen zodat het bladerdeeg de gehele bloemkool kan bedekken.
- Leg het uitgerolde bladerdeeg voorzichtig over de bloemkool heen en vouw de uiteinden onder de bloemkool dicht. De bloemkool is nu helemaal ingepakt in het bladerdeeg. Bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei. Laat de ingepakte kool 30 minuten staan en bestrijk het deeg nogmaals met ei.
- Bak de bloemkool-wellington 30-40 minuten in de oven, of totdat het bladerdeeg mooi goudbruin en krokant is.
- In de laatste 10 minuten van de oventijd kun je de kaasfonduesaus maken. Smelt de roomboter in een steelpannetje en voeg de knoflook toe. Laat de knoflook heel even fruiten maar niet bruin worden.
- Roer met een garde de bloem erdoor totdat je grove korrels krijgt. Schenk de witte wijn er geleidelijk bij terwijl je goed blijft roeren. Voeg de kaas beetje bij beetje toe en blijf roeren totdat alle kaas is opgenomen en de saus de gewenste dikte heeft. Zet de kaasfonduesaus met een deksel op de pan weg tot je gaat serveren.
- Haal de bloemkool-wellington uit de oven en zet hem voorzichtig op een schaal. Schenk er eventueel alvast wat van de kaasfonduesaus overheen.
- Maak de saus af met een snuf nootmuskaat en zwarte peper en serveer deze bij de bloemkool-wellington.
Tip!
Ben je met een hele grote groep mensen? Geen probleem, maak dan gewoon meerdere bloemkolen klaar. Ze kunnen tegelijk in de oven!
Heb jij dit recept uit Made by Ellen van Ellen van Duijn gemaakt? Wat vond je er van? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
Made by Ellen
Ellen van Duijn
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046825433
Prijs: €25.99
Lees ook

Recepten
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Dag Ellen, op zoek naar een vegetarisch gerecht met bloemkool kwam ik hier terecht, gelukkig. De reacties aan tafel waren razend enthousiast, dus we gaan het zeker nog een keer maken. Het is niet eens verschrikkelijk ingewikkeld, maar het kost alles bij elkaar wel veel tijd. Volgende keer ga ik wel vroeger beginnen. En ik heb het wat aangepast aan de smaak van de kinderen. Hoewel ze 15 en 16 zijn weigeren ze categorisch elk alcoholgebruik. Tja, hoe makkelijk wil je het hebben. Het is mij overigens niet helemaal duidelijk wat het verschil is in de instellingen van de oven bij roosteren en bakken. Kun je daar je licht eens over laten schijnen.
11:48 19 januari 2024Hoi Frits, wat ontzettend leuk dat het gerecht zo in de smaak viel! In dit geval denk ik dat het roosteren van de bloemkool op 'gewone' stand gebeurt. Dezelfde instellingen dus als bij bakken, maar bij groente is de term 'roosteren' in plaats van bakken. Dan is er ook nog grillen, hiervoor hebben sommige ovens een speciale grillstand. Maar dat is bij dit gerecht niet het geval.
11:48 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.