Gekruide vegan paella uit de oven
Anne Bolten

Gekruide vegan paella uit de oven

woensdag 14 mei 2025
Naar recept
Hoofdgerecht
Spanje
Zin in een snelle, voedzame maaltijd boordevol smaak? Deze gekruide paella uit de oven is vegan, glutenvrij én waanzinnig makkelijk te maken – perfect voor drukke dagen.

Waarom paella uit de oven?


Paella uit de oven is een slimme en makkelijke manier om dit klassieke Spaanse gerecht te bereiden, zónder constant te hoeven roeren of op het vuur te letten. Het grote voordeel is dat de rijst gelijkmatig gaart, en je oven het werk doet terwijl jij je handen vrij hebt.


Bovendien krijg je met deze methode een heerlijke, licht krokante korst aan de onderkant – net als bij traditionele paella!

Ingrediënten

minuten voorbereiden
30 minuten koken

Voor

4

personen

Ingrediënten voor vegan paella

Stap voor stap: paella maken zonder roeren

Stap 1

Verwarm de oven voor op 210°C hetelucht/230°C. Halveer de ui, pel en snipper fijn. Pel de knoflook en hak fijn. Snijd de vleestomaten in ca. 1 cm dikke parten.

Stap 2

Breng 650 ml water aan de kook en verkruimel het bouillonblokje erboven. Roer om op te laten lossen.

Stap 3

Verhit een grote, ronde ovenbestendige hapjespan op middelhoog vuur. Indien je deze niet hebt, kun je een grote koekenpan gebruiken. Voeg 1 el olijfolie met de ui en een snuf zout toe en bak de ui in 3 minuten glazig.

Stap 4

Voeg de gemalen saffraan, 1/2 van het gerookte paprikapoeder, tomatenpuree en knoflook toe en bak 1 min mee. Doe dan de risottorijst erbij en bak 2 min tot de korrels glazig zijn. Breng op smaak met peper en evt. meer zout en gerookt paprikapoeder. Neem de pan van het vuur.

Stap 5

Voeg de bouillon aan de pan toe en leg de tomaten in een cirkelpatroon bovenop de rijst. Plaats de pan voorzichtig in de oven en bak 20-25 min totdat de rijst gaar is. Zet daarna de oven uit en laat de pan nog 5 min staan. 

Alternatief: doe rijst met bouillon in een ronde ovenschaal en leg de tomaten er op dezelfde wijze op.

Stap 6

Pluk intussen de blaadjes van de peterselie en hak ze grof. Bestrooi de paella met de gehakte peterselie.

Veelgestelde vragen


Kan ik gewone rijst gebruiken voor paella?


Hoewel het mogelijk is om gewone rijst (zoals witte of basmatirijst) te gebruiken, is het resultaat niet hetzelfde. Voor authentieke paella wordt bij voorkeur een korte korrelrijst zoals Carnaroli of Bomba gebruikt. Deze rijstsoorten nemen goed vocht op, blijven stevig en zorgen voor de juiste textuur.


Hoe krijg ik een krokant korstje (socarrat) in de oven?


Om een socarrat te creëren – het goudbruine korstje onderin de pan – is het belangrijk dat je een ovenbestendige pan gebruikt met een dunne bodem. Laat de paella de laatste 3-5 minuten op de laagste stand van de oven staan, of zet de oven even kort op grillstand (maar houd goed in de gaten dat het niet verbrandt). Niet roeren is hierbij essentieel!


Hoe lang moet paella rusten na het bakken?


Laat de paella na het bakken ongeveer 5 tot 10 minuten rusten met een theedoek of deksel er losjes op. Zo kunnen de smaken zich beter ontwikkelen en wordt de rijst steviger, waardoor het gerecht makkelijker te serveren is zonder uit elkaar te vallen.

Heb jij dit recept gemaakt?

Laat ons weten wat je ervan vond in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Dit recept is met dank aan Marley Spoon.

Ook fan van de Spaanse keuken? Probeer dan eens deze gazpacho-soep.

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Als je het toevoegt aan je lijstje zet hij er Boursin bij. Maar dit staat nergens in het recept beschreven. In welke fase voeg ik dit toe? Of niet?

17:03 17 mei 2025

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.