Cheesecake
Cheesecake, wie houdt er niet van? Met een knapperige bodem en lekker, romige textuur is dit gebakje altijd een schot in de roos. Maar wist jij al dat deze cake al eeuwen geleden is bedacht?
Meer dan 4000 jaar geleden creëeren namelijk de oude Grieken een versie die kan worden beschouwd als de hedendaagse cheesecake. Deze eenvoudige lekkernij werd gemaakt door verse kaas te mengen met meel en honing tot een gladde massa. Vervolgens werd het gebakken op een aardewerken plaat. Destijds werd cheesecake gezien als een voedzame energiebron, en er zijn aanwijzingen dat het werd geserveerd aan atleten tijdens de allereerste Olympische Spelen. Dat is nog eens een traktatie tijdens je trainingsseizoen.
Cheesecake kent dus een lange geschiedenis maar de cheesecake zoals we hem nu kennen is ongeveer ergens in de 18de eeuw ontstaan. Europeanen zijn toen de gist gaan vervangen met geklopt ei waardoor de cheesecake meer de vorm van een toetje begon te krijgen. En nu zoveel jaar later gaan wij er weer een andere vorm van maken: de kruidnoot cheesecake!
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de cheesecake
Voor de vulling
Voor de topping
Overige benodigheden
Overige benodigdheden
Hoe maak je deze mini kruidnoot cheesecakes?
Stap 1
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Stap 2
Verkruimel de kruidnoten voor de bodem in de keukenmachine.
Stap 3
Smelt de boter in de steelpan, doe de verkruimelde pepernoten erbij en meng dit.
Stap 4
Doe dit mengsel in de vormpjes en druk dit goed aan.
Stap 5
Bak dit ongeveer 10 minuten in de oven.
Stap 6
Ondertussen doe je de roomkaas, eieren, suiker en de vanille in een kom. Klopt dit met de mixer tot een luchtig mengsel.
Stap 7
Wanneer de bodempjes uit de oven zijn, verdeel je dit mengsel in de bakvormpjes.
Stap 8
Bak dit 20 minuten en laat het vervolgens een halfuur buiten de koelkast afkoelen.
Stap 9
Wanneer ze afgekoeld zijn, zet je ze in de koelkast om ze verder op te laten stijven.
Stap 10
Garneer de mini kruidnoot cheesecakes door met een zeef de speculaas- en koekkruiden erover te strooien en leg er eventueel nog wat kruidnoten op.
Heb jij dit recept voor mini kruidnoot cheesecakes gemaakt? Of heb je een ander favoriet Sinterklaas recept?
Laat het ons weten via een reactie op de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.