Een Hollands recept dat iedereen kent: groentesoep met balletjes. Wat deze groentesoep bijzonder maakt, zijn natuurlijk de balletjes. Je kunt ze zelf draaien van vegetarisch gehakt! Voeg kruiden toe aan het vegetarisch gehakt, braad deze even kort aan en gooi ze in de soep! Een klassieke groentesoep dus, met vegetarische balletjes en heel veel groenten! Ingrediënten voor 4-6 personen 250 g wortels 1 ui 4 stengels bleekselderij 1 knolselderij 1 prei 200 g sperziebonen 2,5 l groentebouillon 400 g Naturli plantaardig gehakt 2 el mosterd 1 tl uienpoeder 1 tl knoflookpoeder 1 tl paprikapoeder 2 tl oregano zonnebloemolie zout en peper Bereidingswijze
- Meng het plantaardig gehakt met de uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, oregano en mosterd. Kneed het plantaardig gehakt goed door en maak er kleine balletjes van. Verhit een koekenpan met zonnebloemolie op het vuur en bak hierin de balletjes tot deze goudbruin zijn. Laat de balletjes afkoelen.
- Verwijder de uiteindes van de bleekselderij en snijd deze in reepjes. Verwijder de schil van de knolselderij en snijd de knolsederij in kleine blokjes, in het formaat van dobbelstenen. Verwijder de uiteinden van de wortels en snijd de rest van de wortels in blokjes. Snijd het onderste stuk van de prei, halveer de prei en snijd dunne ringen van het witte en groene gedeelte, beide gaan straks in de soep. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd de bonen in stukjes van 3 cm.
- Snijd de ui fijn en verhit zonnebloemolie in een pan met dikke bodem. Voeg de ui samen met de bleekselderij en wortel toe aan de pan en bak de ui totdat deze glazig begint te worden. Voeg na enkele minuten de knolselderij, prei en sperziebonen toe aan de pan en bak 2 minuten mee terwijl je af en toe in de pan roert.
- Voeg de bouillon toe aan de pan en breng het geheel aan de kook.
- Voeg de plantaardige gehaktballetjes toe aan de soep en laat de soep 10 minuten pruttelen op middelhoog vuur.
- Verdeel de soep over 6 kleine kommen of over 4 grote kommen en serveer.
Smakelijk!
Heb jij dit recept gemaakt?
Verras ons dan met een foto van jouw creatie op Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
Ben jij op zoek naar meer oer-Hollandse recepten? Neem dan eens een kijkje in dit artikel over 15 Hollandse recepten met een verrassende twist!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
2 Reacties
Goedendag, kunt u mij uitleggen hoe ik groenteballetjes kan maken voor groentesoep? Dank u wel. Farida
11:53 19 januari 2024Beste Farida, Bedankt voor je vraag! Je kan stap 1 uit het receptuur volgen: 1. Meng het plantaardig gehakt met de uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, oregano en mosterd. Kneed het plantaardig gehakt goed door en maak er kleine balletjes van. Verhit een koekenpan met zonnebloemolie op het vuur en bak hierin de balletjes tot deze goudbruin zijn. Laat de balletjes afkoelen. Succes! :-)
11:53 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Je bent de wortels vergeten
11:53 19 januari 2024Hoi Miralda, jemig je hebt gelijk, ik heb deze direct toegevoegd aan de bereidingswijze :-) Veel kookplezier!
11:53 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.