Paardenbloem-rumcake
Tessa Emmen

Paardenbloem-rumcake

woensdag 12 april 2023
De lente is volop in gang en dat betekent dat er ook steeds meer bloemen uit de grond omhoog komen, zo ook de geliefde paardenbloem! Sommige mensen zien deze bloem als onkruid, maar je kunt er fantastische dingen mee doen. Zoals bijvoorbeeld in dit recept uit het kookboek 'Wild & zoet': paardenbloem-rumcake. De bloemblaadjes worden met de rum fijngestampt, waardoor de milde smaak van de bloemen perfect wordt benadrukt. Lees snel dit recept en maak deze onweerstaanbare cake ook zelf!

Ingrediënten
voor 10-12 personen
40 paardenbloemhoofden, alleen de bloemblaadjes, plus extra bloemblaadjes om te garneren
3 eieren
175 g bloem, gezeefd
175 g fijne kristalsuiker
125 g boter
1 tl bakpoeder

voor de topping
40 paardenbloemhoofden, alleen de bloemblaadjes
250 g roomkaas
2-3 el witte rum
2 el fijne kristalsuiker

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 190 °C en bekleed een bakvorm van 20 centimeter met bakpapier.
2. Klop in een grote kom de boter en suiker tot een bleek mengsel. Voeg de bloemblaadjes toe en klop daarna de eieren één voor één door het mengsel. Roer tot slot de bloem en het bakpoeder erdoor, meng goed en schenk het beslag in de bakvorm. Bak de cake 35 tot 40 minuten. Stort de cake op een rooster en laat hem volledig afkoelen
3. Maak de topping terwijl de cake afkoelt. Stamp in een vijzel de bloemblaadjes met de rum en suiker fijn en laat een paar minuten trekken. Laat vervolgens de roomkaas kort uitlekken, doe in een kom en roer, de in de rum getrokken, bloemblaadjes erdoor. Proef en voeg indien gewenst meer rum en suiker toe.
4. Bedek de bovenkant van de cake met de roomkaas, snijd de cake in punten en serveer ze. Geniet ervan!

Tip: Je kunt de cake ook horizontaal doormidden snijden, onderste helft erop leggen en die met de rest van de roomkaas bedekken. De cake is vers het lekkerst, maar je kunt hem ook maximaal 3 dagen luchtdicht bewaren bij kamertemperatuur: na een dag of 2 is de rum enigszins verdampt en is de smaak van de paardenbloemen juist iets sterker.

Heb jij dit gerecht gemaakt? Of heb je een ander recept geprobeerd uit het kookboek 'Wild & zoet'? Laat het ons weten via een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Wild & zoet
Bol.com | Libris
Rachel Lambert
24,90 | Sterck & de Vreese
ISBN 9789464710045 



 

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.