Italiaanse melanzane alla parmigiana
Redactie

Italiaanse melanzane alla parmigiana

zondag 03 augustus 2025
Naar recept
Hoofdgerecht
Italiaans
Ontdek deze lichte én smaakvolle variant op de klassieke lasagne: Melanzane alla Parmigiana. In plaats van pastabladen gebruik je gegrilde aubergine, gecombineerd met romige buffelmozzarella en rijke tomatensaus. Een échte vegetarische Italiaanse klassieker. Lees snel verder!

Melanzane alla Parmigiana


Melanzane alla Parmigiana, letterlijk vertaald: aubergine op Parmezaanse wijze, is een echte Italiaanse klassieker die perfect laat zien hoe eenvoudig en smaakvol de Italiaanse keuken kan zijn. Deze vegetarische ovenschotel met gegrilde aubergine, tomatensaus, Parmezaanse kaas en mozzarella is het perfecte alternatief voor traditionele lasagne. Zonder pasta, maar boordevol smaak! 

Ingrediënten

20 minuten voorbereiden
30 minuten koken

Voor

4

personen

Ingrediënten

Benodigdheden

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de knoflook fijn en snipper de ui fijn.

Stap 2

Verhit olie in een koekenpan, bak de ui glazig, voeg de knoflook toe en bak kort mee.

Stap 3

Voeg de gepelde tomaten, Italiaanse kruiden, chili toe. Breng op smaak met zout en peper.

Als je houdt van wat zuur, voeg dan wat balsamico azijn toe voor wat diepgang in de saus.

Stap 4

Grill de aubergine aan beide kanten tot hij zacht begint te worden.

Stap 5

Vet een ovenschaal in. Verdeel een laagje saus in de ovenschaal en strooi en wat basilicum blaadjes op. Leg hier een laag aubergine op en mozzarella. Herhaal dit tot de aubergine op is.

Stap 6

Eindig met een laag tomatensaus en mozzarella en bestrooi als laatste met de Parmezaanse kaas. 

Stap 7

Schuif de ovenschaal voor 20 minuten in de oven en bak voor ongeveer 20 minuten. 

Stap 8

Serveer met wat vers brood en basilicum!

Ga jij dit recept proberen te maken?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

3 Reacties

Wat voor brood wordt er in het recept gebruikt? staat namelijk niet bij de ingrediënten.

12:10 19 januari 2024

Hi Paul, ik zou bij dit recept gaan voor een lekker Italiaans brood. Ciabatta bijvoorbeeld! :D

12:10 19 januari 2024

voor hoeveel personen is dit?

12:10 19 januari 2024

Dit recept is voor 2 personen. Veel kookplezier alvast!

12:10 19 januari 2024

Hoe kom je aan vegetarische parmezaanse kaas? Ik kan alleen parmezaanse kaas vinden met echt stremsel uit kalvenmaagjes.

12:10 19 januari 2024

Hoi Sanneke, zelf hebben wij de grens gelegd bij kaas, dit eten wij af en toe ook zonder vegetarisch stremsel. Een goed alternatief voor Parmezaanse kaas over het algemeen is Edelgist of plantaardige geraspte kaas. Veel kookplezier!

12:10 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.