Perfect voor Sinterklaas: Vegan gevulde speculaas
Vince Fajardo

Perfect voor Sinterklaas: Vegan gevulde speculaas

dinsdag 03 december 2024
Naar recept
Het is bijna 5 december en dat moet natuurlijk gevierd worden. Wij zijn de keuken ingedoken en hebben het perfecte recept voor gevulde speculaas voor je. Eerder lieten we al zien hoe je zelf amandelspijs kunt maken en dat recept sluit helemaal aan bij de gevulde speculaas. Want gevulde speculaas is eigenlijk niets meer dan twee plakken speculaas met amandelspijs ertussen. En die combinatie is fantastisch!

Gevulde speculaas


Gevulde speculaas brengt altijd een fijne dosis nostalgie en gezelligheid met zich mee. De perfecte traktatie tijdens Sinterklaasavond! Vul het huis met de heerlijke en warme geuren van de speculaaskruiden. 


Net als Sinterklaas is gevulde speculaas werkelijk oer-Hollands. Het kent zijn oorsprong uit de gouden eeuw. Tijdens deze periode waren specerijen op grote schaal beschikbaar in Nederland en zijn mensen begonnen met het gebruiken van kruiden in koek. Tegenwoordig is speculaas niet meer weg te denken uit de Nederlandse supermarkt en kennen België en Duitsland ook eigen varianten op de smaakvolle koek!

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de gevulde speculaas

Ingrediënten voor de spijs

Zo maak je de gevulde speculaas

Stap 1

Begin met de amandelspijs. Maal de amandelen fijn in een keukenmachine tot een poeder. Let erop dat je ze niet te lang mengt, dan ontstaat er een pasta. Gebruik je amandelmeel? Dan kun je deze stap overslaan.

Stap 2

Doe de suiker bij de amandelen in de keukenmachine en mix dit samen nog kort zodat het kan mengen. Voeg op het einde 2 eetlepels plantaardige melk of water toe en meng dit in de keukenmachine tot er een plakkerig mengsel ontstaat. Kneed het met je handen tot een bal.

Stap 3

Verpak de amandelspijs in vershoudfolie en leg minimaal een uur in de koelkast.

Stap 4

Smelt kokosolie en laat afkoelen.

Stap 5

Doe het speltmeel, bakpoeder, koek- en speculaaskruiden, suiker en zout in een kom en meng door elkaar. Doe daarna kokosolie en amandelmelk erbij en kneed tot een deeg.

Stap 6

Verwarm je oven voor op 180°C.

Stap 7

Verdeel het deeg in twee stukken. Rol deze twee stukken uit tussen twee stukken bakpapier. Deze plakken moeten ongeveer 1 cm dik zijn. De plakken zijn uiteindelijk ongeveer 20 cm bij 15 cm. Leg de eerste plak neer, doe daar de spijs op en leg daarna de andere plak daar bovenop.

Stap 8

Smeer amandelmelk op de bovenkant van de gevulde speculaas en leg daar 12 amandelen op (zorg dat er straks op ieder stukje een amandel zit, dus je kunt ook meer of minder amandelen op je speculaas doen als je kleinere of grotere stukken gevulde speculaas wilt hebben).

Stap 9

Doe de gevulde speculaas ongeveer 30 minuten in de oven. Daarna kun je 12 stukken uit de gevulde speculaas snijden (meer of minder kan dus ook). Warm zijn ze eigenlijk het lekkerst, dus probeer er vooral alvast een als ze nog niet helemaal zijn afgekoeld!

Ga jij deze gevulde speculaas maken?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.